İfade Özgürlüğü Derneği’nin “Engelli Web 2018” raporu yayınlandı

İfade Özgürlüğü Derneği, ‘Engelli Web 2018’ raporunu yayınladı. Türkiye’de devam eden internet sansürlerini konu alan raporu İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve uzman araştırmacı Ozan Güven hazırladı. Araştırmada Türkiye’nin 2018 yılında internet erişimine getirilen engellemeler konu ediliyor.

Rapora göre, 2018 yılında Türkiye’de toplam 54 bin 903 alan adına erişim engellenirken bu engellemelerin yüzde 95’ini Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) gerçekleştirdi.

2018 yılı içinde “en çok haberi engellenen haber sitesi” kategorisinde 204 haberle Sözcü gazetesi ilk sırada yer alıyor. İkinci sırada 196 haberi erişime engellenen Cumhuriyet yer alıyor. Üçüncü sırada ise 190 haberi erişime engellenen Hürriyet gazetesi bulunuyor.

2012 başı ve 2018 yıl sonu itibariyle Türkiye’den Twitter’a toplam 5099 mahkeme kararı gönderildi. Aynı dönemde Twitter’a Rusya’dan 385 ve Brezilya’dan 290 mahkeme kararı gitti. Diğer çıkartma taleplerine bakıldığında, Türkiye’den Twitter’a 25.084 diğer çıkartma talebi gönderilirken Rusya’dan 11 bin 185 ve Fransa’dan 3790 talep gönderildi.

Google’a en çok mahkeme kararı gönderen ülkeler kategorisinde Türkiye, 5 bin 935 mahkeme kararı gönderen ABD’den sonra ikinci sırada yer alıyor. Diğer talepler kategorisinde ise, Rusya ve Hindistan’ın arkasından üçüncü sırada.

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.