Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hâkim Mehmet Ekinci tahliye edildi, yargıladığı kişilerden kimi cezaevinde öldü, kimi ihraç edildi

Hâkim Mehmet Ekinci, dün Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından tahliye edildi. Ekinci’nin AKP-Gülen cemaatinin yakın olduğu dönemde yargıladığı Ahmet Şık, KESK üyesi öğretmen ve memurlar ile Öcalan’ın avukatları yargılanmaya devam ediyor. Ekinci, KESK davasında kanser olan iki memuru tahliye etmemiş, bu kişiler tahliye edildiklerinde yaşamını yitirmişti. 

Hâkim Mehmet Ekinci, AKP’nin Fethullah Gülen cemaati ile kavgaya tutuşmasından önce Özel Yetkili İstanbul 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanıydı. Bu mahkeme, yine Fethullahçı emniyet görevlileri ve savcılarınca oluşturulan dosyaların yargılamasını yapıyordu. Oda TV Davası, KESK üyesi öğretmen ve memurların DHKP-C üyeliği suçlamasıyla yargılandığı dava, Öcalan’ın avukatlarının KCK üyeliği suçundan yargılandığı dava ve Şike Davası bunlardan en bilinenleriydi. 

Ekinci, Mart 2014’te özel yetkili mahkemeler kapatılınca o dönemki ismiyle Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından Bakırköy 15’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görevlendirildi. Burada görevliyken kendi isteğiyle Bursa’ya atandı. Burada göreve başlamadan önce 54 hâkim ve savcı hakkında düzenlenen iddianamede şüpheli olarak yer aldığı için açığa alındı. Hakkında yakalama kararı çıkarılan Ekinci, bir süre yakalanamadı. 28 Ocak 2017’de Yalova’da yakalanan Ekinci, tutuklanarak cezaevine konuldu. 

Ekinci’nin de şüphelileri arasında yer aldığı Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 54 hâkim ve savcıya yöneltilen bazı suçlamalar şöyleydi:

Siyasal ve askeri casusluk, silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek, kurulan örgüte üye olmak, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya teşebbüs, gizli kalması gereken bilgileri açıklama, suç uydurma, özel hayatın gizliliğini ihlal etme, hukuka aykırı olarak elde edilen verileri kaydetme, suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme, resmi belgede sahtecilik ve görevi kötüye kullanma.

Şüpheli hâkim ve savcıların bu suçlardan ayrı ayrı birer kez ağırlaştırılmış müebbet, birer kez müebbet hapisle ve 67 yıla kadar hapisleri istendi. Yargılama, ilk derece mahkeme sıfatıyla Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi tarafından yapılıyor. 

KESK Davası: İhraçlar, ölümler…

Ekinci’nin başkanlık ettiği davalardan biri KESK üyesi öğretmen, hemşire ve belediye çalışanı 56 kişinin DHKP-C üyesi ve yöneticisi oldukları iddiasıyla yargılandığı dosyaydı. Ocak 2014’te başlayan dava sürecinde 34 kişi 1,5 ila 2 yıl tutuklu kaldı. Davada tutuklu yargılanan vergi memuru Metin Erkan Özkan ve belediye memuru Erkan Karataş, cezaevindeyken kansere yakalandı. Ekinci’nin tahliye etmediği iki memur, tahliye olduktan sonra yaşamını yitirdi. KESK Davası’nda yargılama İstanbul 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. Bir sonraki duruşma 24 Aralık 2019’da yapılacak. 

KESK Davası, Ankara merkezli bir operasyonla oluşturuldu. Başka şehirlerde de aynı içerikte yargılamalar yapıldı ve hepsi beraat ile sonuçlandı. İstanbul’daki KESK Davası’nın avukatlarından Zeycan Balcı, Mehmet Ekinci ile ilgili şöyle konuştu:

“Tutuklu müvekkillerimizin eşleri, Mehmet Ekinci ile eşlerinin neden tutuklu olduğunu konuşmak için makamında görüştü. Ekinci, görüşme sırasında eşlere ‘Ben size anlatayım eşlerinizin kim olduğunu. Onlar örgüt üyesi, kocalarınızı boşayın. Onları savunan avukatlar da örgüt üyesi. Başka avukatlar bulun eşlerinize’ demiş. Özetle görüşmeye gidenlere eşleriyle ilgili dedikodu yapmıştı.”

Balcı, 40’tan fazla kişinin bu dava gerekçe gösterilerek OHAL kapsamında çıkarılan KHK’lerle kamu görevinden ihraç edildiğini de sözlerine ekledi.

 

Kürt Avukatlar Davası

Kürt Avukatlar Davası, 2011 Aralık’ta başlayan polis operasyonuyla oluşturuldu. Gözaltına alınan avukatlara KCK yöneticisi ve üyesi oldukları suçlaması yöneltilmişti. Avukatların sorgusu o dönem Beşiktaş’taki Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Sorgulayan hâkim Mehmet Ekinci’ydi. 36 avukat hakkında tutuklama kararı verdi. Kısa bir süre sonra Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi açıldı ve burada yeni mahkemeler kuruldu. Tutuklu avukatları dosyası Mehmet Ekinci’nin başkan olduğu İstanbul 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Avukatlar, 1 yıl ila 3 yıl cezaevinde kaldı. 

Operasyonu gerçekleştiren İstanbul Terörle Mücadele Şubesi polisleri 2015’te gözaltına alındı. Şubenin müdürü Yurt Atayün, KCK operasyonları ile ilgili Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’ın o dönem Başbakan olan Erdoğan’ı bilgilendirdiğini, soruşturmanın ondan gelen perspektifle yürütüldüğünü söyledi. 46 avukatın yargılandığı dava, İstanbul 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’de sürüyor. 

Oda TV Davası

Ekinci’nin yürüttüğü davalar arasında kamuoyunca en bilineni Oda TV Davası’ydı. Gazeteciler Ahmet Şık, Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu, Soner Yalçın, Müyesser Yıldız ve Nedim Şener ile Prof. Dr. Yalçın Küçük’ün aralarında bulunduğu 13 kişinin yargılandığı dava kapsamında, sayılan kişiler bir yıldan fazla cezaevinde kaldı. Oda TV Davası, darbe girişiminden sonra hazırlanan pek çok iddianamede Fethullah Gülen cemaatinin kumpas davaları arasında sıralanıyordu. Ahmet Şık, Cumhuriyet gazetesi davasında tutuklandıktan sonra Oda TV Davası’nı kumpas davaları arasında görmek mümkün olmadı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.