Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk: “Enkaz devraldık”

Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Türk, TEDAŞ’ın MARSU’ya elektrik vermemesi, çıkarılan işçiler ve gündemdeki diğer konular hakkında açıklamalarda bulundu. Büyükşehir Belediyesi Basın Toplantı Odası’nda düzenlenen basın toplantısına Ahmet Türk’ün yanı sıra, Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcıları, belediye yönetimi ve basın mensupları katıldı.

Türk, yaptığı açıklamada kayyum döneminde oluşan 80 milyon TL’lik borca rağmen elektriğin kesilmediğine, ancak Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesinin ardından elektriğin beş gün içinde kesildiğine dikkat çekerek şunları kaydetti: “Ocak, şubat ve mart aylarının borcu ödenmemişti. Kayyum döneminde 12 milyonluk bir borç vardı. Bizim borçlandığımız ise 6-7 milyon civarında bir borç. Toplam borç şu an yaklaşık 20 milyon lira. Gelir gelmez TEDAŞ’la görüşmeler yaptık bundan sonra imkanlarımız nispetinde bu borçları ödeyeceğimizi söyledik. 80 milyona rağmen üç yıl içinde elektrik kesilmedi ama biz geldikten beş gün sonra elektriklerimiz kesildi. 19 Nisan’da elektriklerin kesilmesi bir hukuksuzluk ve algı yapma operasyonudur.”

ahmet türk

“80 milyon borçlu kayyumun elektriği kesilmedi”

Belediye olarak zor günlerden geçtiklerini aktaran Türk, “Bugün elimiz kolumuz bağlanmış. Bütçemizde bir kuruş yok. Günlükleri toplayarak bir milyon 250 bin lira civarında parayı TEDAŞ’a verdik. Kayyum döneminde 80 milyon alacaklı iken elektriği kesmeyen TEDAŞ, ben seçildikten sonra altı-yedi sefer elektriği keserek ve her gün bizi tehdit eden bir anlayış gerçekten tarafsız bir anlayış değil. Birilerinin baskısı üzerine bu elektrikler kesiliyor. Benim anlım açık. Burada belediyeyi ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. 500 milyon ihale ile yapılan asfalt işini, ben 100 milyon ile bütün bu işleri yaparım” dedi.

Kayyum döneminde MARSU’nun bütün borçlarına İller Bankası tarafından muvafakatname verildiğini belirten Türk, İller Bankası’ndan MARSU’ya her ay 3 milyon 600 bin lira gelirken, “şu ana kadar bir kuruş dahi gelmediğini” belirtti. MARSU’nun borcunu kapatmak için çalışmalar yaptıklarını, kayyum döneminde günlük 750 lira toplanırken şu an yaklaşık 4 bin lira topladıklarını ifade eden Türk, yapılanların sadece elektrik meselesi olmadığını, “siyaset ve algı operasyonu” olduğunu kaydetti.

“Yolsuzlukları ortaya çıkardığımız için hedef seçildik”

Belediye başkanı seçilmesinin ardından yolsuzlukları ortaya çıkardığı için hedef haline getirildiğini belirten Türk, şunları aktardı: “Bazı yolsuzlukları ortaya çıkardığımız için bizi hedef olarak seçtiler. Etkili olan birisi bizi hedef olarak seçti. Yanlışlıkları ve yolsuzlukları kamuoyu ile paylaşmak durumundayım. Sizinle iki örnek paylaşacağım. Açık ihale usulü ile parke işlerini en fazla metrekaresini 25 liraya vermişiz. Kayyum ise davet usulü ile birkaç firmayı davet ederek kapalı ihale yapmıştır. Parke ihalesinin birini metrekare başına 49 liraya, diğer ihaleyi de metrekare başına 56 liraya vermiş. Yani açık ihale ile yaptığımızın iki katı bir fiyat ile firmalara verilmiş.”

“Enkaz devraldık”

Kırsal mahalle yollarının tamamının bozulduğuna ve “enkaz devraldıklarına” dikkat çeken Türk, “algı operasyonları” ile karşı karşıya olduklarını söyleyerek şöyle devam etti: “Birileri TEDAŞ’a zorla elektriği kestirerek bizi halk ile karşı karşıya getirmeye çalışıyor. Halkımız da bunun niçin yapıldığını çok iyi biliyor. Bana yönelmelerinin nedenini çok iyi biliyorum. Ben bugün halkın iradesi ile gelmişim. Ama maalesef bugün bu ülkede halkın iradesinin kişiselleştirildiği bir dönemi yaşıyoruz. Elbette halkın iradesiyle gitmenin en doğrusu olduğunu biliyorum. Biz buna da hazırız. Böyle bir uygulama yaparlarsa kayyum da atarlar, cezaevinde de atarlar. O konuda da hazırım. Ama iftiralara hazır değilim. Bu iftira kampanyası sadece bana değil halka da zarar veriyor. Halkı da, oy verenleri de rencide ediyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.