Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere, Rus yayın kuruluşları Sputnik ve RT’yi dezenformasyon yaptıkları gerekçesiyle Basın Özgürlüğü Konferansı’na almıyor

İngiltere hükümeti, çarşamba günü Londra’da başlayacak Küresel Basın Özgürlüğü Konferansı’na Rus devletine ait yayın kuruluşları Russia Today (RT) ve Sputnik’in dezenformasyon yaptıkları gerekçesiyle alınmayacağını duyurdu. AFP’ye konuşan bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, davetliler arasında Rus gazeteciler bulunduğunu ancak bu iki kuruma “dezenformasyon yaymaktaki etkin rolleri” nedeniyle akreditasyon verilmediğini söyledi.

Kanada ve İngiltere hükümetlerinin ortak düzenlediği organizasyona dünyanın dört bir yanından devlet ve hükümet temsilcileri ile bini aşkın gazeteci davetli. Sputnik ve RT, cuma günü kendilerine “yer kalmadı” denilerek akreditasyon verilmediğini duyurmuş, Rusya’nın Londra Büyükelçiliği de bu durumu “siyasi ayrımcılık” olarak niteleyip kınamıştı.

Uluslararası insan hakları avukatı Amal Clooney (sol başta) Londra’daki konferansa İngiltere hükümetinin basın özgürlüğü özel elçisi olarak katılacak.

İngiltere’nin medya denetleme kuruluşu Ofcom geçen aralık ayında RT’nin Salisbury’deki sinir gazı saldırısı sonrası yaptığı yedi programda “tarafsızlık kurallarını ihlal ettiğine” hükmetti. Londra yönetimi saldırının arkasında Kremlin olduğunu ileri sürüyor.

İngiltere hükümeti, konferans öncesinde Doğu Avrupa ve Balkanlar’da basın özgürlüğüne destek için 18 milyon sterlinlik bir bütçe açıkladı. Toplantılara, Kuzey Kore, Suriye ve Venezüela’dan yetkililer ve devlet yayın kuruluşları da davetli değil.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.