Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB Mezarlıklar Daire Başkanlığı’nda israf ve usulsüzlüğün belgeleri

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Mezarlıklar Daire Başkanlığı’nda cenaze araçlarıyla cenazeler dışında başka malzemelerin taşındığı, bazı şoförlerin İBB’ye ait araçları kendi özel işleri için kullandığı, gitmedikleri işler için kendilerine mesai ve harcırah yazdırdıkları ileri sürülüyor.

Cenaze araçlarıyla taşımacılık

Mezarlıklar Daire Başkanlığı’nda şehirler arasında görevli olan şoförlerin, amirlerin bilgisi doğrultusunda araçlarla mezarların yanı sıra çay, yağ gibi birçok malzemeyi taşıdığı ve bu taşımaların birçok kez tekrarlandığı iddia ediliyor. Belediyeye ait cenaze araçlarının polis ya da jandarma tarafından çevrilmemesi, bu türden bir taşımacılığa olanak sağlıyor.

Cenaze araçlarında taşınan malzemelerin yanı sıra, İBB’ye ait bazı araçların amirler tarafından özel olarak kullanıldığı da iddialar arasında. İBB Mezarlıklar Daire Başkanlığı’nda bir amirin, kurumda kiralık olan ve mezarlıkların kazı-gömü işlemlerinde kullanılan 34 SR 7553 plakalı aracın yanında bulunan İBB’ye ait amblemleri sökerek sözkonusu aracı hususi ihtiyaçları doğrultusunda kullandığı öne sürüldü.

Kendine görev yazdı, mesai ve harcırah aldı fakat gitmedi

Mezarlıklar Müdürlüğü’nde kendisine görev yazıp göreve gitmeyen, İBB’den mesai ve harcırah ücreti alanlar da var. Örneğin; baş şoförlerden H.E.A, diğer şoför A.Ç ile beraber Artvin’e şehirlerarası cenaze nakil görevi yazdı. H.E.A göreve gitmedi. Fakat A.Ç. ve R.K.’nın görevlendirildiği belgelerde mevcut. H.E.A, yetkisi olmadığı halde hem kendine görev yazıp hem de yazdığı göreve gitmeyerek belediyeden fazladan 617 lira mesai ücreti ve harcırah tahsis etti.

Bu belgede A.Ç. ve R.K’nın görevlendirildiği yazılı.
H.E.A’nın da aynı taşıma için aynı tarihte kendine görevlendirme yazdığının belgesi.

Benzer bir örnek Ağustos 2015’te yaşandı. Araç işletme şefi Ş.G., yeğeni şoför A.G. ile beraber şoför olarak görev emri numarası 152080 olan 34 ZC 4390 plakalı nakil aracıyla memleketi Tokat’a cenaze olmadan görev yazdırdı.

Görev yazdırmanın yanı sıra, cenaze dışında malzeme taşımanın bir diğer örneği de geçen yıl nisan ayında yaşandı. Baş şoför yardımcısı H. A. Tokat iline götürülmek üzere şoförler İ.Ç. ve Ö.B.’ye görev yazdı. Şoförlere, daire amiri ve Topkapı şeflik binasında bulunan malzemeleri de beraberlerinde götürmeleri için talimat verildi. Araç, 1. Bölge Müdür Yardımcılığı’nda daire amiri olan İ.Ş. nezaretinde 17.00’de Topkapı şefliğine gönderildi. Tabutların yanına İBB Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne ait malzemeler kondu ve araç Ş.’nin memleketi Tokat’ın Erbaa ilçesine gönderildi. Şöför hem daire amirini hem eşini hem de malzemeleri memleketine götürdü. Malzemelerin akıbeti ise bilinmiyor.

Durumu anlatanlar sürüldü

Peki sonra ne oldu? Önceden Alibeyköy’de şehirlerarası görevde çalışan İ.Ç. durumu müdürlüğe anlattığı için şehirler arasındaki görevinden alınarak farklı yere sürüldü.

H. A., bunun dışında Yalova’da ailesini ziyaret etmek için kendine görev yazdı. Ancak H.A.’nın bulunduğu görev ve konum itibariyle şoför olarak görev alma yetkisi yok. Kaldı ki araç 4 cenaze alabilirken, H.A. iki araç görevlendirerek bir aracı kendisi ve ailesinin ziyareti için kullandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.