Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Bakan Hulusi Akar’ın dün Ankara’da ağırladığı ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ile yaptığı görüşmeyle ilgili yazılı bir açıklama yayınladı. Açıklamada, “Görüşmede; Fırat’ın doğusunda Güvenli Bölge tesisi ile DEAŞ’la mücadele başta olmak üzere Suriye’de son dönemde yaşanan gelişmeler ele alınmıştır” denildi.
Bakan Akar, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey’i kabul etti. Görüşmede; Fırat’ın doğusunda Güvenli Bölge tesisi ve DEAŞ’la mücadele başta olmak üzere Suriye’de son dönemde yaşanan gelişmeler ele alındı.https://t.co/W61FsP3Dw8#MSB #HulusiAkar pic.twitter.com/VrYu8iyEmJ
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) July 22, 2019
MSB’nin açıklamasında, Akar’ın muhatabından ABD ile koordineli olarak tesis edilmek istenen güvenli bölgeden, “PKK/YPG terör örgütü unsurlarının çıkarılması”nı ve bölgedeki mevzii ve tahkimatın imha edilmesi ve ağır silahlarının toplanması”nı istediği bilgisi yer alıyor.
İletildiği belirtilen bir başka talep ise, “Yerinden edilen Suriyeli kardeşlerimizin evlerine dönmeleri için gerekli şartların oluşturulması.” Suriyelilerin geri dönüşüne yapılan vurgu, İstanbul’da kaydı olmayan Suriyelilerin ya Suriye’ye ya da kayıtlı oldukları diğer illere gönderileceklerine dair valilik tarafından karar alınmasını ve Suriyeli mültecilerin sınır dışı edilmeye başlandığına dair haberleri izliyor.
Çavuşoğlu: Güvenli bölge kurulmazsa operasyon yaparız
Akar-Jeffrey görüşmesine dair MSB açıklamasında dikkat çeken bir başka ifade ise Türkiye’nin “mücadelesi”nin “Kürt, Arap ve diğer etnik/dini gruplarla değil, DEAŞ ve PKK/YPG’li teröristlerle” olduğu vurgusu.
Ankara’daki görüşme öncesinde bir televizyon mülakatı veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’nin kuzeyinde ‘güvenli bölge’ kurulmaması halinde Ankara’nın Fırat’ın doğusuna askeri operasyon başlatacağını söylemişti.
Türkiye ziyareti öncesinde ABD’de Aspen Güvenlik Forumu’nda konuşan Jeffrey güvenli bölge çalışmalarının nasıl gittiğine dair bir soruya, “Gidiyor” demekle yetinmiş, ısrar üzerine ise şu yanıtı vermişti: “Türkiye’nin güvenlik kaygılarını anlıyoruz ama IŞİD Fırat nehri boyunca hâlâ pek çok hücreye sahip ve ABD destekli SDF onlarla mücadele ediyor. Bölgeye Türklerin geldiği, sonra muhtemelen Esad rejiminin geleceği, sonra da Rusya’nın geleceği karmakarışık bir duruma izin veremeyiz. Tam bir keşmekeş olur.”
Akar-Jeffrey görüşmesine dair Amerikan tarafından henüz açıklama yapılmadı. Jeffrey Akar’dan önce Dışişleri Bakanlığı’nda Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki Türk heyetiyle bir araya geldi. Tarafların Türkiye’nin uzun süredir uygulanmasını talep ettiği ve geçen yıl haziran ayında ortaya çıkmış Menbiç Yol Haritası’nın durumunu ele aldıklarına dair haberler olsa da resmi bilgilendirme yapılmadı.
“Güvenli bölge” konusunda bugün askeri heyetler arasında görüşmeler yapılacak.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.