Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reina Katliamı Davası: Tahliye edilenler arasında IŞİD militanlarıyla evlenmek için Suriye’ye geçenler de var

Ortaköy’deki eğlence mekânı Reina’da 2017 yılbaşı gecesi 39 kişiyi öldürüp 79 kişiyi de yaralayan Özbek asıllı IŞİD militanı Abdulkadir Masharipov’un sanıkları arasında yer aldığı davanın sekizinci duruşması 8 Ağustos 2019 günü yapılacak. 51 sanığın tutuklu olduğu davada Aralık 2017’deki ilk duruşmadan bu yana 34 sanık tahliye edildi. Aralarında Suriye’ye geçişi sağlayan da var, IŞİD militanlarıyla evlenmek için Suriye’ye geçen kadınlar da.

Reina’da IŞİD’in üstlendiği katliamı gerçekleştiren Abdulkadir Masharipov ve eşi Zarina Nurullayeva, Ocak 2016’da kaçak yollardan Türkiye’ye geldi. İstanbul’da dört ay kaldıktan sonra Konya’ya taşındı. Burada kısa bir süre kaldıktan sonra tekrar İstanbul’a döndüler.

Masharipov, Reina katliamını gerçekleştirdikten sonra İstanbul’da 16 gün boyunca kaçtı. O günlerde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Emniyet ve MİT’in yürüttüğü soruşturma kapsamında çok sayıda ilde operasyonlar düzenlendi. Bu süre boyunca Masharipov, eşi ve iki çocuğu Zeytinburnu, Sefaköy, Esenyurt ve Pendik’te kiralık evlerde kaldı. Yakalandığı evde iki de kadın vardı. Suriye’ye geçmek için Fransa’dan İstanbul’a gelen Tene Traore ile dini nikâh kıydı. Yakalandıktan sonra Emniyet’te 25 gün sorgulandı ve tutuklandı.

Masharipov, ona kaçışı sırasında yardımcı olanlar, Suriye’ye geçmek için başka ülkelerden Türkiye’ye gelen kadınlar ve Emniyet’in eylemden aylar önce teknik takibe aldığı şeriat yanlısı kişiler Reina Davası’nın sanıklarıydı. Çoğu Türk cumhuriyetlerinden 58 sanığa IŞİD’e üye olma ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme suçlamaları yöneltildi. İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın duruşmaları hep Silivri Cezaevi yerleşkesindeki duruşma salonunda yapıldı.

İlk duruşma 11 Aralık 2017’de yapıldı ve beş gün sürdü. Masharipov, susma hakkını kullanarak konuşmadı. Onun dışında tutuklu tüm sanıkların sorgusu yapıldı. Özbekçe, Uygurca, Kazakça, Rusça, Arapça, Fransızca ve İngilizce olmak üzere yedi dilde çeviri yapıldı.

Dikkat çeken tahliyeler: Celil Çelik

Bu duruşmada yedi sanık tahliye edildi. Tahliye edilen kişiler arasında en dikkat çeken isim Celil Çelik’ti.

Çelik, Masharipov’un kendisi ve ailesinin İstanbul içinde nakledilmesi sırasında kullanılan araç ile yakalanan bir sanığın kiraladığı evin sahibiydi. Dosyadaki tutanağa göre polis bu kişiyi gözaltına aldığında evini göstermesini istedi. Eve gittiklerinde kapı çalındı ancak açan olmadı. İçeriden seslerin gelmesi üzerine kapı kırılarak içeri girildi. Çelik’in kapının açılmasına mukavemet ettiğinin belirtildiği tutanakta bu sırada üç kişinin camdan kaçtığı yazılı. Evde yapılan aramada iki adet kalaşnikof tüfek, şarjörler ve farklı bir isimle düzenlenmiş pasaport ele geçirildi. Çelik’in evinde ise bir adet fişek ve altı tane cep telefonu bulundu.

Çelik’e ait telefon tapeleri de dosyadaydı. Dinlemeler Reina katliamından altı ay önce 1 Temmuz 2016’da başlamış, 17 Aralık 2016’ya kadar sürmüştü. Telefon konuşmalarının çoğunda Çelik’e “Şeyh” diye hitap ediliyordu. 6 Eylül 2016’daki bir konuşmada Çelik, “Suriye’de İslam Devleti’ne gideceğini” söylüyor. Çelik, “Şu an kapı açık. Gidebilirsin. Bayramdan dolayı rahat geçersin” diyor ve “Dewle’de her şey var” diye ekliyor. Çelik, iki çocuğunun Musul’da iki çocuğunun da Rakka’da olduğunu söylüyor. 11 Temmuz 2016’da yaptığı bir telefon görüşmesinde ise Kilis’te olduğunu belirtiyor ve “Bayram üstü gidenler, gelenler var. Onlara yardımcı oluyorum mecburen” diyor.

Emniyet fezlekesinde, sözkonusu konuşmalar için, “hedef şahısların gizliliğe riayet ettikleri, aralarında şifreli konuştukları, çatışma bölgeleri ile irtibatlı oldukları ve çatışma bölegelerine eleman aktarımı yaptıkları, çatışma bölgelerinde hayatını kaybeden şahısların ailelerine para topladıkları, selefi/tekfirci çizgide ders/sohbet yaptıkları, ilimizde sansasyonel eylem arayışı içinde oldukları” yazıyor.

Dikkat çeken tahliyeler: Zarina Nurullayeva

Masharipov’un resmi nikâhlı eşi Zarina Nurullayeva ve dini nikâhlı eşi Tene Traore de davanın sanıkları arasında yer alıyor. İkisi de iki yıl Bakırköy Kadın Cezaevi’nde tutuldu. Silivri’deki duruşmalara Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldılar. Duruşmalar gece geç saatlere kadar sürdüğü için salondaki sanıklar birbirleriyle sohbet ediyorlardı. Nurullayeva ve Traore de ekranda yan yana oturuyorlardı ve birbirleriyle hiç konuşmuyorlardı.

Nurullayeva ve Traore 16 Mayıs 2019’daki yedinci duruşmada oyçokluğuyla tahliye edildi. Karara muhalefet eden üye hâkim Talip Ergen, mevcut delil durumu ve kuvvetli suç şüphesinin varlığı gibi gerekçelerle her ikisinin de tahliye edilmemesi gerektiğini belirtti.

Zarina Nurullayeva, eşinden önce 8 Ocak 2017’de gözaltına alınarak tutuklandı. Emniyet’te eşinin gerçekleştirdiği Reina eylemi ile ilgili bilgisinin olmadığını söyledi. Oysa dava dosyasında yer alan Masharipov’un eylemden önce oğluna büyüyünce intihar eylemcisi olması için tavsiyede bulunduğu veda videosunu Nurullayeva çekmişti. Nurullayeva cezaevinde Masharipov’dan olan kızı ile kalıyordu. Oğlu, gözaltına alınmadan önce örgüt üyeleri tarafından babasına götürüleceği iddiasıyla kaçırılmıştı.

Masharipov ile 2012’de evlenen Zarina Nurullayeva, eşiyle birlikte Afganistan, İran, Özbekistan ve Pakistan’da bulundu.

Nurullayeva, duruşmada Masharipov’un kendisine biat etmek istediğini ve “şehit” olma arzusu taşıdığını söyledi. Bulundukları ülkelerde silahlı eğitim alıp almadığını bilmediğini savundu.

Dikkat çeken tahliyeler: Tene Traore

Tene Traore, Fransa’dan Eylül 2016’da Türkiye’ye geldi. Bir erkek tarafından Masharipov’un eylemi yaptıktan sonra yakalandığı Esenyurt’taki hücre evine yerleştirildi. Hiç tanımadığı Masharipov ile aynı evde kaldığı kadınların tavsiyesi üzerine Reina katliamı gerçekleştikten sonra 6 Ocak’ta dini nikâhla evlendi.

Masharipov’un dini nikahlı eşi Tene Traore de tahliye edilen 34 sanık arasında.

Traoe duruşmada, “Türkiye’ye Suriye’ye gitmek amaçlı gelmiştim” dedi. “Kız kardeşlerinin dinini rahat yaşamak için Suriye’ye geldiklerini” söyledi. Traore’nin telefonunda şu mesaj duruşmada üye hâkim tarafından okundu:

“Rakka’daki mücahit kardeşlerden iyi haber aldık. Palme şehrini almışlar. Bu şehir Suriye’nin çok özel bir şehridir. Kardeşlerimiz küffarı püskürttüler. Bütün koalisyon orada olmasına rağmen Allah, kardeşlerimize kazandırdı. Oradaki hayvanları ve evlerde ne varsa ganimet olarak aldılar.”

Bu mesajın kardeşine ait olduğunu söyleyen Traore, evlililiğinin çok önemli olmadığını, her halükarda Suriye’ye gitmek istediğini belirtti. Traore ayrıca, Masharipov ile Google Translate aracılığıyla konuştuklarını da anlattı.

Traore, Masharipov’dan olan çocuğunu cezaevinde dünyaya getirdi.

Evde Aysha Mohammed ve Dina Alaa Eid Sayed Ahmed isminde iki kadın daha kalıyordu. Onlar da Traore gibi Suriye’ye geçmek için Türkiye’ye gelmişlerdi. Her ikisi de iki yıl tutuklu kaldıktan sonra 18 Şubat 2018’deki altıncı duruşmada serbest kaldı.

Nakil işlemini yapan da serbest

Masharipov’un eşi ve çocukları 2 Ocak 2017’de Pendik’e naklediklerinde Khikmatillo Zokirov’un evinde kaldı. Bu eve de yine Zokirov ve eylemin planlanmasında rol aldığı belirtilen firari şüpheli Osman Sodirov tarafından getirildiler. Zokirov da iki yıl tutuklu kaldıktan sonra, 18 Şubat 2019’daki altıncı duruşmada tahliye edildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.