Sansürü delip yolsuzluğu anlatan yönetmen Muhammed Resulof: “İran’da kimse görüşlerimi yayınlamaya cesaret edemez, bu yüzden boykot ediliyorum”

70. Cannes Film Festivali’nde Belirli Bir Bakış Ödülü’nü kazanan “Lerd” (İnatçı Bir Adam) filminin İranlı yönetmeni Muhammed Resulof, “Boykot ediliyorum. Hiç kimse görüşlerimi yayınlamaya cesaret edemez ve bunda haklılar. Çünkü medyanın gücünü tanıyorlar. Ama ben de açık sözlüyüm” diye konuştu.

İran bağımsız sinemasının önemli figürlerinden biri olan Resulof kısa süre önce, İran İslam Cumhuriyeti’ne karşı propaganda yapmak suçundan bir yıl hapis cezası aldı. Aynı zamanda, iki yıl boyunca İran topraklarını terk etmesi ve herhangi bir siyasi ya da sosyal faaliyete katılması yasaklandı.

Le Monde’a konuşan Muhammed Resulof, başına gelenlere rağmen mizah anlayışını hiç kaybetmemiş. Resulof’a, yabancı medya ile konuşmasının durumu daha da kötüleştirme ihtimalinden korkup korkmadığı sorulduğunda, yüksek sesle gülerek  “Burada, İran’da kimse benimle konuşmak istemiyor” diye cevap verdi.

2017 yılında Resulof’un ABD’deki Telluride Film Festivali dönüşünde havaalanında pasaportuna el konuldu. O tarihten itibaren birçok kez Devrim Muhafızları tarafından gözaltına alındı. Gözaltı sürecinde yaşadıkları, son filmine ilham kaynağı oldu. “İnatçı Bir Adam”da köylüleri mülklerini satmaya zorlayan yozlaşmış bir özel şirkete saldırmaya karar veren bir adamın hikayesi anlatılıyor. Filmiyle ilgili konuşan yönetmen, “Bir köyün hikayesini anlattım. Ama şüphesiz, tüm ülkeye de uyarlanabilir” dedi.   

“İnatçı Bir Adam”: Birinin daha pozitif olduğu iki farklı biçim

Ülkesindeki yolsuzluğu anlattığı “İnatçı Bir Adam” filminde yönetmen, yirmi yıl önce hayatını kazanmak için reklam klipleri çekerken yaşadıklarına benzer bir hikâyeyi anlatıyor. Muhammed Resulof filmini, “Bir senaryo fikrim vardı: Eğer bir kişi yolsuzlukların olduğu sisteme girmeyi kabul etmezse başına ne gelir?” diyerek özetliyor. Resulof filmi çekmek için izin almak zorunda kalmış.

Senaryoya gelince Resulof, “İranlı yetkililer filmde biraz umut içeren sahneler göstermem için bana bir belge imzalattılar” diye konuştu. Montajın başında birkaç pozitif sahneye yer veren yönetmen, “Bu senaryoyu sevmiştim ama gerçeğin taşınmaz yükü daha gerçekçiydi” diye düşünmüş. Bundan dolayı, filmde daha karanlık atmosfer yakalamaya karar vermiş. “Filmi yetkililere gösterdim. Çok kızgındılar. Filmin daha olumlu bir başka biçimi olduğunu açıkladım. Ama bana inanmadılar.”

“İnatçı Bir Adam” yeterince umutlu olmadığı için Tahran Film Festivali Fajr seçkisine alınmadığı gibi, Resulof filmini Cannes’da göstermemesi için baskı görmüş.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.