Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reina Katliamı Davası: Duruşma 31 Ekim’e ertelendi

Eğlence mekânı Reina’yı 2017 yılbaşı gecesi kana bulayan Özbek asıllı IŞİD militanı Abdulkadir Masharipov’un yargılandığı dava, 31 Ekim’e ertelendi. Davayı geçici heyet yönetti.

Ortaköy’deki eğlence mekânı Reina’da 2017 yılbaşı gecesi 39 kişiyi öldürüp 79 kişiyi de yaralayan Özbek asıllı IŞİD militanı Abdulkadir Masharipov’un sanıkları arasında yer aldığı 58 sanıklı davanın sekizinci duruşması bugün yapıldı.

Silivri Cezaevi yerleşkesindeki duruşma salonunda yapılan duruşmaya Masharipov’un da aralarında bulunduğu 18 tutuklu ve sekiz tutuksuz sanık katıldı. Tutuksuz yargılanan 32 sanık duruşmadan bağışık tutulmamasına karşın salonda değildi. Masharipov’un medyaya yansıyan fotoğraflarının aksine saçını uzattığı görüldü. Duruşmada Özbekçe, Uygurca ve Arapça çeviri yapıldı. Salonda bu kişilerin dışında sekiz seyirci, beş sanık avukatı, dört de müşteki ve mağdur avukatı vardı. Mahkeme başkanı duruşmanın başında heyetin değiştiğini söyledi. 

Masharipov’un eşleri geri gönderme merkezinde

Dosyaya gelen evrakın okunduğu sırada Masharipov’un eşi Zarina Nurullayeva ve dini nikâhlı eşi Tene Traore’nin bir önceki duruşmada tahliye edilmesine ilişkin karara savcılığın itiraz ettiği, itirazın bir üst mahkeme tarafından reddedildiği belirtildi. Bu sırada Masharipov’un da avukatı olan Atanur Demir söz aldı ve Nurullayeva ve Traore’nin geri gönderme merkezinde olduğunu söyledi. 

Mahkeme başkanı savcıya görüşünü sorduğunda, savcı, esas hakkındaki mütalaanın iş yoğunluğu ve duruşma sıklığı nedeniyle tamamlanamadığını söyledi. Bir sonraki duruşmaya kadar süre isteyen savcı, tutuklu sanıkların bu hâllerinin devamına karar verilmesini istedi. 

Tahliyesini istedi

Ardından tutuklu sanıklara söz verildi. İlk söz hakkını alan Abdulkadir Masharipov “Tahliyemi istiyorum” şeklinde kısa bir talepte bulundu. Ardından diğer sanıklar da aynısını söyledi. Bazıları “Yüce Rabbimin izniyle tahliyemi istiyorum” derken bazıları da heyete “Allah’tan korkun ve bu zulme bir son verin” dedi. Bir sanık daha önceki duruşmalarda söylediği savunmaları tekrarlayınca müşteki ve mağdur avukatları tepki gösterdi. Bu sırada tutuklu sanıklar da avukatlara tepki gösterdi. 

İkamet tezkeresi verilmiyor

Tutuksuz sanıklar da söz alarak, kendilerine ikamet tezkeresi verilmediğini söyledi ve bunun nasıl çözüleceğini sordu. Celil Çelik de evine baskın yapıldığında evinin kapılarının kırıldığını söyledi. Bir başka sanık da duruşmalardan bağışık tutulmak istediğini belirtti. 

Avukat Atanur Demir, bir başka dosyada Çeçen bir müvekkilinin yurtdışı çıkış yasağı konularak tahliye edildiğini ancak istihbarat birimlerinin mahkemeye yasağın kaldırılması yönünde telkinde bulunması nedeniyle sınır dışı edildiğini söyledi. 

Mahkeme, ara kararında tutuklu sanıkların bu hâllerinin devamına karar verdi. Heyet, asas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için bir sonraki duruşmaya kadar savcıya süre verdi. Masharipov’un eşleri Zarina Nurullayeva ve Tene Traore’nin bir sonraki duruşmaya katılması için Göç İdaresi’ne yazı yazılmasına hükmeden heyet, bir sonraki duruşmanın 31 Ekim’de yapılacağını bildirdi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.