Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’den sınır dışı edilen, Irak’ta hiç yaşamamış Iraklı, Bağdat’ta öldü

Yunanistan’da bir göçmen kampında doğan ve 1979 yılında 6 aylıkken ailesi ile birlikte legal yollarla ABD’ye iltica eden Jimmy Aldaoud, babasından dolayı aynı zamanda Irak vatandaşlığına da sahipti. Donald Trump’ın uyguladığı göçmen politikaları ve alınan sıkı önlemlerin bir sonucu olarak Jimmy Aldaoud, haziran ayında sınır dışı edildi ve Irak’a gönderildi. Aldaoud 6 Ağustos’ta Bağdat’ta hayata gözlerini yumdu.

ABD yasalarına göre ABD vatandaşlığı ülke toprakları içerisinde doğmakla kazanılıyor. Jimmy Aldaoud ABD’de doğmamıştı ancak 41 yıldır ülkede yaşamına devam ediyordu. Detroit’te yaşayan Aldaoud’un Irak’ta hiçbir aile üyesi ya da bağlantısı bulunmuyor ve vatandaşı olduğu Irak’ın dilini konuşamıyordu.

Aldaoud diyabet hastasıydı ve Irak’a gönderildikten sonra ihtiyacı olan insülin ilacına ulaşmakta zorluk çekmeye başlamıştı. Demokrat Partili Kongre üyesi Andy Levin’in aktardığı bilgilere göre Aldaoud, diyabet krizi sonucu öldü.

Jimmy Aldaoud yaşadığı medikal sorunlar nedeniyle iş bulmakta da zorlanıyordu. 2012 yılında haneye tecavüzden sabıka kaydı vardı ve 17 ay hapis cezası almıştı.  Ancak Levin bu durumun onu sınır dışı etmek için bahane olamayacağını belirterek şunları söyledi:

“Birçok sebepten dolayı, Jimmy’yi hiç kimsesinin olmadığı, kimliğinin bulunmadığı, ailesinin olmadığı, coğrafyasını ya da geleneğini bilmediği, dilini konuşamadığı ve nihayetinde tıbbi bakıma erişimi olmadığı bir ülkeye yollamak hayatını aşırı tehlikeye atmak anlamına geliyordu.”

Ölümünden sonra Jimmy Aldaoud’un sınır dışı edildikten bir süre sonra Bağdat sokaklarında çekilen görüntüleri Facebook’ta hızla yayıldı. Aldaoud, görüntülerde sokaklarda uyuduğundan, ülkedeki dili bilmediğinden, insülin ilacına ihtiyacı olduğundan bahsediyor. Ayrıca videoda Aldaoud, ABD Göçmenlik ve Gümrük Mufahafaza memurlarını kastederek: “Onlara yalvardım, lütfen, ‘Ben o ülkede hiç bulunmadım, doğduğumdan beri buradayım’ dedim ancak beni dinlemeyi reddettiler” diyor.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği avukatı Miriam Aukerman konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Sınır dışı edildiğinde hayatta kalamayacağını biliyorduk. Daha kaç insanın aynı şekilde ölüme gönderileceğini ise bilmiyoruz” dedi.

Aldaoud’un ölümünde sonra birçok siyasetçi ve insan hakları savunucusu Trump yönetimine tepki gösterdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.