Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Enerji Uzmanı Önder Algedik: “Teknolojisi, mühendisliği, yakıtı Rusya’dan gelen nükleer santrale ‘yerli’ diyorlar”

Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla, Resmi Gazete’de atama kararları ve bazı genelgeler yayımlandı. Atama kararları ile Basın İlan Kurumu Müdürü ve beş milli eğitim il müdürünün ataması gerçekleşti. Atama kararlarının yanı sıra, dikkat çeken bir diğer nokta ise Erdoğan’ın “Nükleer Güç Santrali” başlığıyla yayımladığı genelge oldu.

Nükleer santrallerin önü açılacak

Yayımlanan genelgede, nükleer santral projelerinin gecikmeden tamamlanabilmesi için ilgili kamu kurumlarının yürüttüğü iş ve işlemlerin hızla sonuçlandırılacağı vurgulandı. Genelgede ayrıca, “Nükleer santral projeleri için ihtiyaç duyulan her türlü destek, yardım ve kolaylık titizlikle sağlanacaktır” ifadeleri yer aldı.

Konuyla ilgili Medyascope’a konuşan Enerji ve İklim Uzmanı Önder Algedik, “Geçen sene temmuz ayında Nükleer Düzenleme Kurulu kurulmasıyla ilgili bir KHK yayınlandı. İlginç bir şekilde bu KHK şubat ayında bir torba kanunla, ilgili maddeler 22 dakikada konuşularak değiştirildi. Beşe yakın madde değiştirildi ve kimse konuya dair bir şey söyleyemedi, çünkü kimse konuya dair bir şey bilmiyordu. Temmuz ayında bir kararname ve şubat ayında bir düzenleme görüyoruz. Mayıs ayında ise öğreniyoruz ki, temmuz ayında nükleer santralin temelinde çatlak olduğu, Türkiye Atom Endüstrisi Kurumu tarafından tesis edildiği ve bunun bir şekilde kırılıp tekrar dolgu yapılarak telafi edilmeye çalışıldığını görüyoruz” dedi.

Genelgede, ithal enerji kaynaklarına olan bağımlılığın azaltılmasına ilişkin çalışmaların hızlandırılması vurgusunun sıkça yapıldığını belirten Algedik, “Teknolojisinin Rusya’ya ait olduğu, pek çok teçhizatının Rusya’dan getirildiği, mühendisliğinin, yakıtının Rusya’dan getirildiği, o toprakların bile artık neredeyse Rusya toprağı olarak görüldüğü bir ortamda bunu yerli olarak gördüğünü söylüyorlar, bu çok garip” diye konuştu.

“40 bin megawatt (MWe) atıl enerjimiz var”

Önder Algedik, yayımlanan genelgede Türkiye’de enerji talebinin artmasından bahsedildiğine dikkat çekti. Ancak verilerin böyle bir talep artışını göstermediğine değinen Algedik, “Şu an Türkiye’nin, kurulu gücü 90 bin Mega Watt Enerji’nin (MWe) üzerinde, kullanılan güç 45 bin MWe’nin altında bile değil. En yüksek saatlerde bile 50 bin MWe mertebesine geliyor. 40 bin MWe’ye yakın atıl enerjimiz var. Daha da öteye gidiyor, ithal enerji kaynaklarına bağımlılığın azaltılmasından bahsediyor. Bu genelgenin arkasında ne olduğunu merak etmemiz ve sorumluluk duymamız gerekiyor diye düşünüyorum’’ dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.