Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hacı Bektaş Veli’yi Anma Etkinlikleri başladı

56. Ulusal, 30. Uluslararası Hacı Bektaş Veli’yi Anma Etkinlikleri, Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde yoğun katılımla başladı. Törene katılan çok sayıda kişi, sabahın erken saatlerinden itibaren Hacı Bektaş Veli Türbesi’ni ziyaret etti. Anma törenine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Eksoy, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve çok sayıda belediye başkanı ve milletvekili katıldı. Törene katılmak üzere ilçeye gelen İmamoğlu’na vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Anma töreninde Hacı Bektaş Dostluk ve Barış Ödülü, sanatçı Musa Eroğlu’na verildi.

İmamoğlu: “İnşallah bu ülkeyi yöneten herkese Allah, Hacı Bektaş terbiyesi verir”

Yüzlerce kişi tarafından karşılanan İmamoğlu sabah saatlerinde Hacı Bektaş Türbesi’ni ziyaret etti. Burada yoğun ilgi sebebiyle 300 metrelik yolu bir saatte alabilen İmamoğlu, türbe ziyaretinin ardından belediye binasını ziyaret etti. Belediye binasına akın eden vatandaşlara belediye binasındaki balkondan seslenen İmamoğlu, “Hacıbektaş’ı sizlere yakışır hale getireceğiz. İnşallah bu ülkeyi yöneten herkese Allah, Hacı Bektaş terbiyesi verir” dedi.

Kültür Bakanı Ersoy: Ayrışmayı değil kenetlenmeyi savunacağız

Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy şunları söyledi:

“Haklı olanın kazanması için birliğimize ve kardeşliğimize sahip çıkmak sorumluluğundayız. Hacı Bektaş Veli’nin mirasının en önemli parçası bu sorumluluktur. Bu mücadele tek kişinin mücadelesi değil hepimizin mücadelesidir. Farklılıklarımız bizim gücümüzdür. Bu gücü kullanmanın en etkili yolu hoşgörü ve kardeşliktir. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettikleri gibi kavganın değil barışın mücadelesini vereceğiz. Ayrışmayı değil kenetlenmeyi savunacağız. Kıymet bilmek, eldekini yitirmeden sevip saymak gerekiyor.”

Etkinlikler kapsamında Kemal Kılıçdaroğlu Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende konuşan Hacıbektaş Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok, “Bizler Hünkâr Hacı Bektaş’ı gönül dostları olarak daha fazla okuyarak, bilimin ışığında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yolunda Hünkâr Hacı Bektaş Veli’yi anlamaya gelecek nesillere aktarmaya sonuna kadar devam edeceğiz” diye konuştu.

“Doğa katliamları son bulsun”

Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Güzelgül, Aleviler’in taleplerinin yer aldığı bildirgeyi okudu. Aleviler’in haklarının verilmesini istediklerini belirten Güzelgül, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği kararlar uygulansın. Devlet Alevi katliamlarından dolayı özür dilesin. Munzur’da, Kaz Dağları’nda katliam son bulsun” dedi.

Kılıçdaroğlu: “Savaş ve açlık nedeniyle acı çeken çocukların büyük bölümü yine Müslümanlar’ın çocuklarıdır”

Musa Eroğlu’na ödülünü takdim eden CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu törende yaptığı konuşmasında Hacı Bektaş Veli’nin, “Kimsenin ayıbını arama, kendi ayıbını gör”, “Adalet her işte hakkı bilmektir” sözlerini okudu ve ardından şunları söyledi: “Bugün dünyanın savaş alanlarının açlık ve kıtlık yaşanan bölgelerinin büyük bir bölümünü İslam ülkeleri oluşturuyor. Yerinden ve yurdundan edilenler yine Müslümanlar. Üzülerek söylüyorum ki, savaş ve açlık nedeniyle acı çeken çocukların büyük bölümü yine Müslümanlar’ın çocuklarıdır. Demokrasi, insan hakları, eğitim, sağlık, toplumsal eşitlik, adalet gibi temel kavramlarda Müslüman ülkeler üzülerek söyleyeyim, perişanlığı yaşıyor. Dilerim yaşanan acı ve yaşanan kanlar son bulur ve İslam dünyasına da huzur ve adalet gelir.”

CHP lideri sözlerine şöyle devam etti: “Bugün hep birlikte Hacı Bektaş’ı anacağız. Bir Anadolu erenini, bir bilgeyi anacağız. İnsanı sevmenin erdemini bize anlatan bilgeyi anacağız. O dedi ki, ‘Kimsenin ayıbını arama, kendi ayıbını gör. Adalet her işte hakkı gözlemektir. Çalışmadan geçinenler, bizden değildir. Arifler hem arıdır hem de arıtıcıdır.’ Çağlar ötesinden onun söyledikleri bugün kainatın evrensel kurallarında dönmüş bulunuyor. Elinde kılıçla değil, aydınlanmak için Anadolu’ya gelmiştir. Toplum onun güvercin olarak Anadolu’ya geldiğini kabullenmiştir. O birlikte yaşamının öncüsü olmuştur. Kimseyi ötekileştirmemiştir. Anadolu’ya geldiğinde 35 yaşlarında bilgin ve olgun bir insandı. Selçuklu sultanı önemli kararlar aldığında onun düşüncesine başvuruyordu. ‘Bir yeri karanlık olarak görüyorsan bil ki perde senin gözündedir’ diyordu. Onun dergâhında eğitimler görenler eğitimlerini tamamladıktan sonra Anadolu’ya dağıldılar.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.