Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İzlanda’da küresel ısınma nedeniyle yok olan buzul için cenaze töreni düzenlendi

Küresel ısınma sebebiyle eriyen, ülkenin en büyük buzullarından biri olan Okjökull için İzlanda‘da cenaze töreni düzenledi. Bilim insanları, adadaki diğer buzulların kaderinin Okjökull’a benzememesi için insanları uyarıyor.

İzlanda başbakanı da törene katıldı

Kayıtlara geçen en sıcak temmuz ayını yaşayan İzlanda’da küresel ısınma buzulları ciddi anlamda tehdit etmeye devam ediyor. Okjökull buzulunun erimesinden dolayı aralarında İzlanda Başbakanı Katrin Jakobsdottir’in de bulunduğu 100 kişi, buzulunun bulunduğu tepeye çıktı ve buraya buzulu anmak için bronz bir anıt dikti. Konu hakkında açıklama yapan Başbakan Jakobsdottir, “Umarım bu tören sadece İzlanda’ya değil, bütün dünyaya örnek olur. Çünkü Okjökull buzulunun erimesi küresel ısınmanın bir sonucu. Buna dikkat etmeliyiz” dedi.

Dikilen anıtın üzerine konulan levhada “Gelecek 200 yılda bütün buzulların Okjökull ile aynı kaderi paylaşması bekleniyor. Bu anıt dünyaya ne yaptığımızı ve ne yapılması gerektiğinin göstergesidir” denildi.

2012’de buzulun büyüklüğü 700 metrekareye kadar düştü

Hızla eriyen Okjökull, buzul bilimciler tarafından buzul statüsünden çıkarıldı. 1890’da Okjökull buzulunun 16 kilometrekare büyüklüğünde olduğu, 2012 yılında ise bu rakamın 700 metrekareye kadar düştüğü belirtiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.