Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kazakistan’daki sızıntıdan altı ay içinde 127 bin ton metan gazı salındı

Kazakistan geçen yıl ücra bir kuyudan sondaj sebebiyle metan gazı sızdı. Yetkililer, haziranda sızmaya başlayan gazı ancak aralık sonlarına doğru kontrol altına aldı. Bilim insanlarının uydu verilerinden yararlanarak yaptığı ölçümlere göre altı ay içinde 127 bin ton metan gazı sızdı.

Bugüne kadar gerçekleşen en büyük metan gazı sızıntısının Kazakistan’daki ücra bir kuyuda gerçekleştiği doğrulandı.

Yapılan ölçümlere göre altı ay içinde 127 bin ton metan gazı sızdı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Çevre Koruma Kurumu’nun sera gazı denklik ölçümlerine göre sızan bu metan gazının çevreye etkisi 717 bin benzinli aracın bir yılda yarattığı etkiyle aynı.

Metan gazı, karbon dioksite oranla daha etkili bir sera gazı.

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararsı Metan Salınımı Gözlemi Başkanı Manfredi Caltagirone, ölçümler hakkında şunları söyledi:

“Bu sızıntının büyüklüğü ve sızıntı süresi alışılmış olan bir şey değil. Sızıntı tahmin edilenden çok daha büyük.”

Doğal gazın büyük çoğunluğunu metan gazı oluşturuyor. Metan gazı, insan gözüyle görülemeyen bir gaz. Ancak güneş ışınları, metan gazından geçerek eşsiz bir iz bırakıyor. Bu iz, bazı uydular tarafından görülebiliyor.

Kazakistan, metan gazı salınımını azaltma sözü verdi

Sızıntının “bazı teknik sorunlar” nedeniyle gerçekleştiğini açıklayan Kazakistan Enerji Bakanlığı, “Bu tarz sorunlar için çözüm bulunmuyor” dedi.

Geçen yıl COP28’de Kazakistan Küresel Metan Taahütü’ne katıldı. Bu taahhüte göre Kazakistan 2030’a kadar metan gazı salınımını yüzde 30’a düşürecek.

Ne olmuştu?

Sızıntı, 9 Haziran 2023’te Kazakistan’ın güneybatısındaki Mangistau bölgesinde bir sondaj esnasında başladı. Sızıntıyla birlikte başlayan yangın ise yıl boyunca devam etti.

Yetkililer sızıntıyı 25 Aralık 2023’e kadar kontrol altına alamadı.

Metan gazının ayak izi ilk başta Fransız jeoanalitik şirketi Kayrros tarafından incelendi.

Uydu görüntülerindeki ayak izlerini inceleyen bilim insanları, haziran-aralık arasında metan gazının 115 farklı bölgede yüksek dozda bulunduğunu keşfetti. Bilim insanları, bu ayak izi verilerinden yararlanarak yaklaşık 127 bin ton metan gazının sızdığını açıkladı.

Bu, insan nedeniyle gerçekleşen en büyük ikinci metan gazı sızıntısı olarak kayıtlara geçti.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.