Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: “Müttefiklik ruhuyla yapmaya çalıştığımız faaliyet kesintiye uğrarsa kendi başımıza hareket ederiz”

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD ve Türkiye arasında devam eden güvenli bölge görüşmelerine ilişkin Şanlıurfa’da açıklamalarda bulundu. Akar, Müşterek Harekât Merkezi’nin bu hafta tam kapasiteyle çalışmalara başlayacağını duyurdu. Birçok konuda genel olarak anlaşıldığını aktaran Akar, “Müttefiklerimizin teröristlerle, YPG ile işbirliği yapmasının bizim açımızdan hiçbir izahı yok. Bunun bir an önce sonlanmasını bekliyoruz” dedi.

‘‘Ortaklık akamete uğrarsa kendi başımıza hareket ederiz’’

Akar, “Tabii ki biz burada müttefiklik ve stratejik ortaklık ruhuna uygun bir şekilde ilerlemek ve ABD’li müttefiklerimizle beraber buradaki planladığımız, bir takvime oturttuğumuz faaliyetleri gerçekleştirmek istiyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin B ve C planlarının olduğunu hatırlatan Akar, “Bizim iyi niyetle, müttefiklik, stratejik ortaklık ruhuyla yapmaya çalıştığımız bu faaliyet herhangi bir şekilde akamete uğrarsa buna karşı bizim de kendi başımıza hareket edeceğimizin herkes tarafından bilinmesini istiyoruz” dedi.

‘‘YPG hiçbir şekilde Kürtler’in temsilcisi olamaz’’

Hulusi Akar açıklamalarına şöyle devam etti:

“Amacımız öncelikle sınırlarımızın güvenliğini sağlamak. Bizim için bu çok önemli. Gerçekten bizim bu hakkımız, görevimiz, sorumluluğumuzdur. ‘Hudut namustur’ diyoruz. Güvenliği sağlamak için de PKK’ya geçit vermemek gerekiyor. PKK’dan hiçbir farkı olmayan YPG de bölgedeki mevcudiyetini sürdürdüğü müddetçe hudutlarımızın güvenliğini sağlamak için elimizden gelen gayreti dün olduğu gibi bugün de aksatmadan sürdüreceğiz. Bizim mücadelemiz sadece ve sadece teröristlerle. YPG hiçbir şekilde Kürtler’in temsilcisi olamaz. Kürtler bizim kardeşimizdir.”

İran Dışişleri Sözcüsü Abbas Musevi : ‘‘Güvenli bölge planı endişe verici’’

Öte yandan; ABD tarafından Suriye’nin kuzeyinde planlanan güvenli bölge kararının Suriye’deki gerilimi artıracağını belirten İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, ”Bu plan aynı zamanda Suriye’nin içişlerine müdahale anlamı taşımaktadır” açıklamasında bulundu.

Suriye’nin kuzeyindeki istikrarsızlığın ve güvenlik endişesinin komşu ülkeler ile birlikte çözülebileceğini vurgulayan Musevi, ”Bu konuda yabancı güçlerin müdahalelerine ihtiyaç yoktur” dedi.

Suriye Demokratik Güçleri Genel Komutanı Mazlum Abdi: “ABD-Türkiye görüşmelerine dolaylı olarak dâhiliz’’

Suriye’nin kuzeyinde kurulması planlanan güvenli bölgeyle ilgili Türkiye ile dolaylı olarak görüşüldüğünü aktaran Suriye Demokratik Güçleri Genel Komutanı Mazlum Abdi, henüz bir sonuca varılmadığını ancak müzakerelerin süreceğini belirtti. Abdi, Dicle ve Fırat nehirleri arasında kalan tüm sınır hattının güvenli bölgeye dahil edilmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların bölgeye yerleştirilmesi konusunda ise Suriyeliler’in dönüşüne karşı olmadıklarını ve bunun anlaşmanın bir parçası olduğunu belirten Abdi, “El Nusra, IŞİD ve terör çetelerinin saflarındaki kişilerin ise yargılanmak üzere dönebileceklerini ve yasal statüleri belirlendikten sonra hayatlarına devam edebileceklerini” kaydetti.

Milli Savunma Bakanlığı: “YPG/PKK ‘ya ait olduğu tespit edilen hedefler vurulmuştur

Güvenli bölge tartışmalarının sürdüğü Suriye’nin kuzeyinde ise çatışmalar devam ediyor. Milli Savunma Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamada, “Fırat Kalkanı Harekât bölgesinde görev yapan unsurlarımıza Tel Rıfat’taki PKK/YPG’li teröristlerce yapılan saldırı ve taciz ateşlerine bölgede bulunan ateş destek vasıtalarımızla gerekli karşılık verilmiş, teröristlere ait tespit edilen hedefler vurulmuştur” denildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.