Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sadece son bir ayda 200 orman yangını çıktı

Türkiye yaz aylarında orman yangınlarıyla boğuşmaya devam ediyor. Sadece son bir ayda 47 ilde toplam 200 orman yangını meydana geldi. Ağustos ayı içerisinde en fazla yangın Antalya (23), Muğla (20) ve İzmir (17) illerinde çıktı. Tarım ve Orman Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre altı ilde yangınlar hâlâ devam ediyor. 18 Ağustos’tan bu yana 17 yangın da kontrol altına alındı. 

Bu yangınların hangi sebeple çıktığı ve ne kadar alanın yandığına dair henüz net bir açıklama yapılmadı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İzmir’de geçen hafta sonu çıkan yangında 500 hektarın yandığını belirtti. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise ilde yaşanan ve tüm halkın söndürmek için seferber olduğu yangına dikkat çekmek için, 30 Ağustos Zafer Bayramı çağrısını yanan ormanlık alanlara yaptıklarını açıkladı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum: Son beş yılda 1,1 milyar metrekarelik ‘Orman Vasfını Yitirmiş Alan’ satıldı” 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum 18 Ağustos’ta 6292 sayılı Kanun kapsamında son beş yılda yaklaşık 1 milyar 170 milyon metrekarelik 245 bin 337 taşınmazın satıldığını açıkladı. 6292 sayılı Kanun, Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerlerin değerlendirilmesin, ve Hazine’ye ait tarım arazilerinin satışını öngörüyor.

Geçen yıl 5644 hektar alan yandı

Orman Genel Müdürlüğü tarafından her yıl açıklanan yıllık orman yangınları raporuna göre, 2018 yılında 2167 orman yangını çıktı ve bu yangınlar neticesinde 5644 hektar alan yandı. 

Geçen yıl en fazla yangın Muğla’da çıktı. 355 yangının çıktığı Muğla’yı 264 yangın ile İzmir ve 244 yangın ile Antalya takip etti. Ancak orman yangınlarında en fazla yanan alan Kahramanmaraş’ta oldu. Kahramanmaraş’ta çıkan 169 yangında 1489 hektar alan yandı. Kahramanmaraş’ı 1385 hektar ile Şanlıurfa ve 1308 hektar alan ile Hatay izledi.  

Yangınların çoğunun nedeni belirsiz

Çıkan orman yangınlarının 1713’ü ihmal kaynaklıyken 3139’u faili meçhul yani nedeni belirsiz. Doğal sebeplerden ötürü 141 yangın çıktı. Türkiye genelinde yangın çıkan ormanların vasfına bakıldığında ise en fazla normal koruların yandığı görülüyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.