Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya dünyanın ilk yüzer nükleer reaktörü “Yüzen Çernobil” Akademik Lomonosov’u suya indiriyor

Rusya, tarihin ilk yüzer nükleer reaktörünü bugün Murmansk limanından Kuzey Buz Denizi’ne indiriyor. Akademik Lomonosov adı verilen reaktör Murmansk’tan 5 bin kilometre uzaktaki Kuzeydoğu Sibirya’ya doğru yola çıkacak. Çevrecilerin “yüzen Çernobil” olarak nitelendirdiği deniz aracı dört ile altı hafta arasında hedefine ulaşacak.

Bordası Rus bayrağının renkleriyle bezenen Akademik Lomonosov, 21 bin ton ağırlığında ve bünyesinde iki adet reaktör bulunuyor. Nükleer reaktörlere enerji sağlayacak nükleer yakıt ise geçen yıl ekim ayında yüklenmişti.

Yapımına St. Petersburg’da 2006 yılında başlanan 144 metrelik nükleer reaktör Sibirya’nın Çukotka bölgesinde 5000 kişinin yaşadığı Pevek kasabasının enerjisini sağlayan eski bir kömür santrali ve nükleer tesisin yerini alacak.

Rusya’nın nükleer enerji şirketi Rosatom yüzer reaktör hakkında “Denize nükleer reaktör indirmek, uzun bir süre donuk kalan bir zemine nükleer santral inşa etmekten çok daha pratik ve kolay” açıklamasını yaparken uzun vadede daha çok yüzer reaktör üretip ihraç etmeyi planlıyor.

Yüzen reaktörler yeni ‘Çernobil’ faciaları yaratabilir

Akademik Lomonosov çevrecilerin tepkisini çekiyor. Çevreciler, yüzen nükleer reaktörün Çernobil gibi yeni facialara yol açabileceğini söylüyor. Rusya’nın en kuzeyinde askeri bir test sahasında geçen hafta meydana gelen patlama da bu konudaki endişeleri güçlendiriyor.

Greenpeace’in Rusya enerji sektörü sorumlusu Rashid Alimov, muhtemel bir tehlikeye şöyle dikkat çekiyor: “Kurulan herhangi bir nükleer santral ve reaktör, çok fazla bir şekilde radyoaktif atık üretiyor. Ayrıca bu reaktörler ve tesisler her an bir radyoaktif kaza geçirebilir ve bu bizim için çok tehlikeli bir durum. Denize bırakılan reaktörün fırtına sırasında başka gemilerle çarpışma olasılığı çok yüksek. Bu durum da bizi felakete götürebilir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.