Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan güvenli bölge mesajı: “İsteğimiz dışında bir yola zorlanırsak kendi planlarımızı uygularız”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malazgirt Zaferi’nin 948. Yıldönümü Kutlama Programı’nda konuştu. Konuşmasında dış siyasete ilişkin önemli mesajlar veren Erdoğan, Fırat’ın doğusunda kurulacak “güvenli bölge” ile ilgili Türkiye’nin hassasiyetlerine uygun şekilde çalışmaların başladığını söyledi.

Suriye sınırında devam eden “güvenli bölge” çalışmaları kapsamında SİHA, İHA ve helikopterlerin bölgeye girdiğini, önümüzdeki günlerde hava ve kara kuvvetlerinin de bölgeye konuşlanacağını belirtti. Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

Fırat’ın doğusundaki meseleyi de ülkemizin ve milletimizin hassasiyetlerine uygun şekilde hal yoluna koyuyoruz. Her konuda ve her zaman olduğu gibi bu hususta da önceliğimiz diplomasidir, diyalogdur, uzlaşmadır, işbirliğidir. Şayet bu zeminde bir netice alabilirsek ne âlâ. Böylesi herkes için daha kazançlı olur ama isteğimiz dışında bir yola zorlanır veya oyalanırsak tüm hazırlıklarımız tamamdır, kendi planlarımızı hayata geçiririz.”

Müşterek formül: “Her bir Amerikan askerine karşılık bir Türk askeri konuşlandırılacak’’

Amerikan yayın kuruluşu Bloomberg’e isim vermeden konuşan iki Türk yetkili, Türkiye’nin, Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı birlikleri Fırat’ın doğusuna götürmeyi önerdiğini ancak ABD’nin buna karşı çıktığını söyledi. Yetkililer, güvenli bölgenin, sınırdaki Tel Abyad ile Rasulayn arasında 125 kilometre uzunluğunda ve 15 kilometre derinliğinde olacağını söyledi. Türkiye’nin oluşturulacak bölgeyi “sadece bir başlangıç” olarak gördüğünü belirten yetkililer, Ankara’nın, YPG’nin daha derinlere çekilmesini istediğini vurguladı. Bu talebin karşılanmaması durumunda Türkiye’nin tek taraflı bir harekât başlatabileceğini belirten yetkililer, bölgeye ÖSO’nun yerleştirilmesi talebinin ise ABD tarafından reddedildiğini belirtti.

Öte yandan, Ankara’nın “güvenliği sağlamak için gerekli gördüğü sayıda asker gönderme” talepleri reddedildi; ABD, her bir Amerikan askerine karşılık bir Türk askeri konuşlandırılmasını kabul etti.

Pentagon sözcüsü: “Ortak koordinasyon merkezi bir dönüm noktası

Türkiye ile ABD’nin müşterek harekât merkeziyle yürüttüğü güvenli bölge çalışmaları kapsamında ilk ortak uçuş gerçekleştirildi. Pentagon’dan yapılan açıklamada, bu uçuşun Türk ve ABD’li komutanların ilk ortak uçuşu olduğu ve bunun bir dönüm noktası olduğu belirtildi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Bu konudaki koordinasyon ve müşterek çalışmalarımız devam ediyor. ABD Savunma Bakanı Esper ile telefon görüşmemizde planlamanın birinci aşamasının başlatılması ve ileri aşamaların ele alınması için askeri heyetlerin tekrar Ankara’da bir araya gelmesi konusunda mutabık kalmıştık. Birleşik Müşterek Harekât Merkezi tam kapasiteyle faaliyete başladı. Merkezin komutası Türk ve ABD’li birer general tarafından yürütülüyor. Birinci safha faaliyetleri ile ilgili sahada uygulamalara geçildi. Bu kapsamda 14 Ağustos’ta ilk İHA uçtu. İlk ortak helikopter uçuşu bugün öğleden sonra yapılıyor. Ayrıca teröristlere ait mevzilerin ve tahkimatın tahribine de başlandı.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.