Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bolsonaro, G7’nin Amazon Ormanları’na yardım teklifini reddetti: “Brezilya’yı sömürgeleri yapmak istiyorlar”

Uyguladığı politikalar sebebiyle Amazon Ormanları’ndaki yangınların büyümesinden sorumlu tutulan Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, G7 ülkelerinin 22 milyon dolarlık yardım teklifini reddetti. Bolsonaro, Fransa’yı da sömürgecilik hayallerini Brezilya üzerinden gerçekleştirmeye çalışmakla suçladı.

Cumartesi günü Fransa’nın Biarritz kentinde gerçekleştirilen G7 Zirvesi‘nin en önemli konularından biri de Amazon Ormanları’ndaki yangındı. Yedi ülkeyi temsilen konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Brezilya‘ya, Amazon Ormanları’ndaki yangını söndürmek için, hemen kullanılmak üzere 22 milyon dolarlık yardım fonu oluşturmayı teklif etmiş, Fransa’nın da her türlü finansal ve teknik yardımı yapmaya hazır olduğunu açıklamıştı.

Amazon Ormanları’ndaki yangını büyük bir endişeyle karşılayan Macron, geçen hafta yaşananları “uluslararası bir kriz” olarak nitelendirmişti.

G7 Zirvesi’nde Emmanuel Macron ve Jair Bolsonaro.

G7 ülkelerinin gizli niyetleri var”

Yardımı reddeden Bolsonaro, Fransa‘yı sömürgecilikle suçladı ve “Fransa, Brezilya onların sömürgesiymiş gibi davranıyor. Kimse kimseye karşılıksız yardım etmez” dedi.

G7’nin teklifinin, Brezilya’nın egemenliğine bir tehdit olduğunu da söyleyen Bolsonaro, yardım teklifinin G7 ülkelerinin gerçek niyetlerini örtmek için bir araç olduğunu sözlerine ekledi: “Amazon bölgesine karşı sebepsiz ve sözde karşılıksız yardım girişimleriyle, G7 ittifakı, bölgeyle ilgili gizli sömürgecilik niyetlerini örtmeye çalışıyor.”

Bolsonaro, İsrail’den gelen askeri yardımı ise kabul ettiğini açıklamıştı.

Buna rağmen Brezilya Çevre Bakanı Ricardo Salles, gelecek her türlü yardıma açık olduklarını, G7‘den gelecek yardıma ek olarak Birleşik Krallık‘tan ve Kanada‘dan gelen yardımları da memnuniyetle kabul edeceklerini açıkladı.

Bolsonaro’nun yardımcısı Onyx Lorenzoni ise “Teşekkür ederiz ama belki o kaynaklar Avrupa’yı yeniden ağaçlandırmak için daha çok gereklidir” diye konuştu. Geçen nisan ayında Notre Dame Katedralinde yaşanan yangına atıfta bulunan Lorenzoni, “Macron kendi ülkesinde, kültür mirasının önemli bir parçası olan kilisenin yanmasına sebep olan, öngörülebilir bir yangını bile engelleyemedi. Bize ders mi vermek istiyor?” diyerek, iki ülke arasındaki gerilimin daha da tırmanmasına sebep oldu.

Bolsonaro, Amazon bölgesindeki ülkelerin liderleriyle görüşüyor

G7 Zirvesi‘nde bunlar yaşanırken, diğer Latin Amerika ülkeleri, Amazon Ormanları’ndaki yangınlara karşı önlem almaya devam ediyor. Cuma günü Bolivya‘da, Devlet Başkanı Evo Morales‘in talimatıyla, Brezilya‘nın da yaptığı gibi, askeri uçaklarla söndürme çalışması gerçekleştirildi. Morales, uluslarası yardımlarla ilgili politikaları revize ederek, Amazon Ormanları’ndaki doğal yaşamın korunması için yardımları kabul etmeye başladı.

Ocak ayında yapılan bir görüşmede Ivan Duque ve Jair Bolsonaro.

Bolsonaro ise G7 Zirvesi‘nin ardından, Amazon bölgesini paylaşan ülkelerin çoğuyla bir araya gelerek egemenliği ve doğal zenginliği koruma altına alan bir çözüm planlayan Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque ile görüştü. Görüşmede nelerin konuşulduğu ise henüz açıklanmadı.

Bolsonaro, Twitter hesabından bugün Amazon bölgesindeki valilerle görüşeceğini ve görüşmeyi canlı olarak yayınlayacağını duyurdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.