Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Moskova’da dondurma diplomasisi: “İdlib’de sükûnet için çalışmaya hazırız”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün erken saatlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere Moskova’ya gitti. Erdoğan ve Putin, başkent Moskova yakınındaki Jukovskiy Havalimanı’nda düzenlenen Uluslararası Havacılık Fuarı MAKS-2019’un açılışına katıldı. Liderler fuarın açılışında konuşmalarını yapmak için platforma birlikte geldi. Putin konuşmasında, Rusya’nın uçak sanayisinin lider ülkelerinden biri olduğunu vurguladı. Putin’in ardından söz alan Erdoğan ise iki ülke arasındaki işbirliği ve dostluğun köklü bir geçmişe sahip olduğunu söyledi. Erdoğan ardından, Türkiye’de bu yıl 14’üncüsü düzenlenecek IDEF fuarına başta Putin olmak üzere tüm Rus halkını davet etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle tamamladı:

“Rusya’dan gelen turist sayısında rekor üstüne rekor kırılıyor. Bu yıl 6 milyon Rus turistin gelmesini bekliyoruz. Aramızdaki ticaret hacmi 25 milyar doları geçti, hedefimiz 100 milyar dolar. Sözlerimi sonlandırırken değerli dostum Putin’e gösterdiği misafirperverlik için teşekkür ediyorum.”

İki lider konuşmalarını yaptıktan sonra, Rusya’nın geliştirdiği 5. nesil savaş uçağı Su-57’yi inceledi. Bir Su-57 uçağının kokpitine göz gezdiren ilk yabancı lider olan Erdoğan, savaş uçağına ilişkin tanıtımı dikkatle takip etti. Erdoğan ile Putin’in Su-57 ile ilgili diyaloglarında samimi anlar yaşandı. Erdoğan Su-57’yi işaret ederek, ”Bunlar uçuyor mu? Bunları mı alacağız?” dedi. Putin ise “İsterseniz alabilirsiniz” yanıtını verdi.

Kokpiti birlikte inceleyen Erdoğan ile Putin, ardından ikili görüşmeler ve heyetler arası görüşmeleri gerçekleştirmek üzere fuar alanında kameralar karşısına geçti. Burada Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Görüşmelerde bölgesel gelişmeleri değerlendirme fırsatı bulacağız” dedi.

Fuar alanını birlikte gezen Putin ile Erdoğan’ın ziyaret ettikleri dondurma standındaki diyalogları gülüşmelere sebep oldu.

Erdoğan ile Putin’in görüşmelerinin başladığı anlarda ise S-400’lerin ikinci bataryasının teslimatını gerçekleştiren uçak Ankara’ya iniş yaptı. Milli Savunma Bakanlığı S-400 bataryalarının intikal faaliyetinin takriben bir ay süreceğini bildirdi.

Görüşmede ana gündem İdlib

Suriye ordusunun İdlib’in güneyinden başlattığı askeri operasyon, Han Şeyhun kasabasının ele geçirilmesi üzerine gerginliğin artmasına sebep oldu. TSK’ye ait askeri konvoyun saldırıya uğraması ve Türk gözlem noktasının Suriye ordusunun ablukası altında kalması Türkiye ile Rusya arasındaki diplomatik görüşmeleri hızlandırdı. Bu kapsamda geçe hafta telefonla görüşen Erdoğan ile Putin bugün Rusya’nın başkenti Moskova’da bir araya geldi.

Moskova Jukovskiy Uluslararası Havaalanı’ndaki baş başa görüşme, 1 saat 20 dakika sürdü. Baş başa görüşmeden sonra heyetler arası görüşmeye geçildi. Heyetler arası görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, MİT Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, görüşmenin ardından düzenledikleri basın toplantısında İdlib krizine ilişkin “ortak hareket” vurgusu yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “İdlib’de sükûnet için Astana ruhu çerçevesinde çalışmaya hazırız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan basın toplantısında, Suriye’deki gelişmelerle ilgili şöyle konuştu:

“Savunma sanayisinde S-400’lerin teslimatı dahil müspet adımlar atıyoruz. Bugün de savunma sanayisinde ne gibi adımlar atabileceğimiz konusunda görüşmelerde bulunduk. Sayın Başkan ile Suriye’deki gelişmeleri ele aldık. Eylül ayında Soçi’deki mutabakatla İdlib’de insani trajedinin önüne geçmiştik. Ancak rejimin mayıstan bu yana süren saldırıları İdlib’de sükûneti bozdu. Rejimin kışkırtmaları bölgedeki askerlerimizin can güvenliğini tehdit eden bir hal almıştır. Gereken adımları, gereken zamanda atmak zorundayız. İdlib’de sükûnet için Astana ruhu çerçevesinde çalışmaya hazır olduğumuzu vurguladım. Zaten bildiğiniz gibi eylül ayının ortalarında Türkiye’de yapacağımız üçlü zirveyle sürece devam edeceğiz.”

Görüşmede Fırat’ın doğusunda kurulacak güvenli bölgeye de değinildiğini aktaran Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Rusya’nın yanı sıra, İran ve Birleşmiş Milletler ile yürüttüğümüz çalışmalarla anayasa komitesiyle ilgili son aşamaya gelmiş bulunuyoruz. İki ülke olarak birbirimizin güvenlik hassasiyetinin farkındayız. Gayemiz akan kanın durmasıdır. Rusya ile tesis ettiğimiz yakın diyalog bölgemiz için önemlidir. Bu görüşmemizde bu anlayışı bir kez daha teyit etme fırsatı bulduk.”

Putin: “Suriye’nin toprak bütünlüğüne bağlı kalmak önemli”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ardından söz alan Rusya Devlet Başkanı Putin ise şunları söyledi:

”Rusya ve Türkiye ilişkileri dostluk, karşılıklı saygı ve çıkarlar üzerinde gelişmektedir. Rusya ve Türkiye, Astana formatında işbirliği yapıyor. Sahadaki durumu istikrarlı hale kavuşturmak ve daha da ilerletmektir. Anayasa komitesinin devreye girmesiyle ilgili konuları görüştük. En kısa sürede Cenevre’de çalışmaya başlanacağını umut ediyoruz. İdlib’deki durumdan kaygılıyız. Suriye’nin toprak bütünlüğüne bağlı kalmak önemli. Moskova ve Ankara, İdlib’de çatışmasızlık bölgesindeki saldırılardan endişe duyuyor.”

Suriye’nin kuzeyinde oluşturulması planlanan güvenli bölge ile ilgili soruyu cevaplayan Putin, “Türkiye’nin hassasiyetlerini çok iyi anlıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı detaylı bir şekilde tutumunu ifade etti. Türkiye Cumhuriyeti’nin güney sınırlarında güvenli bölge oluşturması Suriye’nin toprak bütünlüğünü sağlaması açısından olumlu bir adım” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.