Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çorlu tren kazası raporu 416 gün sonra yayınlandı

25 kişinin hayatını kaybettiği, 317 kişinin yaralandığı, 8 Temmuz 2018’deki Çorlu tren kazasına ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı raporu, kazadan 416 gün sonra yayınlandı.

“8 Temmuz 2018 Tarihindeki 12703 Numaralı Trenin Deray Kazasına İlişkin Kaza İnceleme Raporu” başlığıyla yayınlanan 21 sayfalık raporda kaza sebebi olarak, “yoğun ve lokal yağış” gösterildi. Kazanın gerçekleştiği menfezin 145 yıllık olduğu, kazadan önce yapılan kontrolde menfeze balast tutucu yapılmasının önerildiği, kaza gerçekleştiği sırada balast tutucunun henüz yapılmamış olduğu belirtildi.

Uyarı sistemi yetersiz

Raporun “Hattın Kontrol ve Gözetimi” başlıklı bölümünde yer alan “TCDD Hat Bakım El Kitabında ve 105 nolu genel emirde esasları belirtilen aşırı yağış sonrası yolda yapılacak işlemlerin lokal, beklenmedik, sicilli olmayan hat kesimlerdeki durumları karşılamaya yetmediği ortaya çıkmıştır. Yolu kontrol etmekle sorumlu personelin 40-50 kilometre ötede meydana gelen yağışı konvansiyonel usullerle takibi yetersiz kalmaktadır. Demiryolu hatlarındaki köprü, menfez, yarma, tünel gibi sanat yapılarının modern algılama sistemleri ile takibi zaruret haline gelmektedir” tespiti, yol güvenliğinin takip edilmesi ve uyarı konularında yetersiz kalındığını ortaya koydu.

Raporda kazaya sebep olarak gösterilen meteorolojik koşullara ilişkin, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yoğun yağış uyarısı yapıldığı ve gereken tedbirlerin alınması gerektiğini bildirdiği, ancak kazanın meydana geldiği hattan sorumlu olan yol bakım ve onarım müdürünün kendilerine böyle bir uyarı gelmediğini ifade ettiği belirtildi.

Raporun tavsiyeler kısmında yer alan ifadeler ise faciayı doğuran ihmalleri ve gereken tedbirlerin alınmadığını gösteriyor. Demiryolu güvenliğine ilişkin modern uyarı sistemlerinin kurulması, personele meteorolojik verileri yorumlayacak eğitimler verilmesi ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile koordineli bir çalışma sisteminin kurulması, demiryollarının bakım eksiklerinin giderilmesi tavsiyelerinin yer aldığı bölüm, kazanın ihmaller sonucu meydana geldiğini ve basit önlemler ile kazanın önüne geçilebileceğini ortaya koyuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.