Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Opioid krizi: Purdue Pharma şirketi, bağımlılık yapan ilacından dolayı 12 milyar dolar ödeyerek davacılar ile anlaşma yoluna gidiyor

NBC’nin haberine göre, opioid içeren OxyContin üreten ABD merkezli ilaç grubu Purdue Pharma, afyonlu ağrı kesici ilaçların bağımlılık yapmasına yönelik iki binden fazla davaya son vermek için 10 milyar ile 12 milyar dolar arasında bir miktar tazminat ödemeye hazır.

Opioid içeren ağrı kesici ilaçlardan biri olan OxyContin’i üreten grup, ödenecek miktarı doğrulamadı ancak anlaşmanın müzakere aşamasında olduğunu kabul etti. ABD’nin kamu sağlık sorunu olarak gördüğü ve birçok insanın hayatını kaybettiği opioid krizi davalarında bir numaralı hedef haline gelen Purdue Pharma mahkemede kendisini savunmaya hazır olduğunu belirtse de şirket yasal mücadelelerde zaman geçirmenin şirket lehine olmadığını açıkladı.

Purdue Pharma’dan yapılan açıklamada “Opioid krizinden etkilenen insanların şimdi yardıma ihtiyacı var. Purdue, yapıcı bir kararın en iyi yol olduğuna inanıyor ve şirket böyle bir sonuç elde etmek için devlet savcıları ve diğer şikayetçilerle aktif olarak çalışıyor” denildi.

Ohio eyaletindeki bir mahkeme tarafından ekim ayının sonunda görülecek 2 bin 300’den fazla şikâyetin birleştirildiği davaya çağrılan Purdue Pharma, aşırı bağımlılık yapan ağrı kesicilerin tüketimini teşvik ederek opioid krizini körüklemekle suçlanan ilaç dağıtıcıları arasında bulunuyor.

ABD’nin Oklahoma eyaletinin Norman şehrindeki mahkeme, Johnson & Johnson ilaç firmasını, opioid krizinde binlerce kişinin ölümündeki sorumluluğu nedeniyle 572 milyon dolar para cezası ödemeye mahkûm etmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.