Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Güvenli bölge, Obama’nın hatta Trump’ın önerdiğinden de dar ancak sonradan gereği yapılır”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Moskova ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, Suriye’de devam eden İdlib gerilimi ve güvenli bölge konularına ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan ayrıca, ABD ile yaşanan F-35 gerilimine ilişkin de ABD tarafından kesin bir cevap beklediğini belirterek şunları söyledi: “Temin edebileceğimiz pazarlar çok. Su-35 ve Su-57 uçakları da niye alternatif olmasın? Boşuna gelmedik buraya.”

“En acil konu İdlib’de operasyonların durdurulması”

İdlib’de yaşanan çatışmaların endişe verici olduğunu belirten Erdoğan, siyasi çözüm için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Erdoğan, TSK’ya ait gözlem noktalarının bölgede çok önemli bir görev icra ettiğini ve gözlem noktalarının geri çekileceği iddialarının doğru olmadığını da aktardı.

“ABD, DEAŞ ile mücadele gerekçesiyle PYD-YPG ile kurduğu ilişkisine son vermeli”

Güvenli bölgeye ilişkin gelişmeleri değerlendiren Erdoğan, Fırat’ın doğusunun PYD-YPG’den temizlenmesi için çalışmaların başladığını, bu çerçevede ortak harekât merkezinin kurulduğunu ve yakında ortak devriyelerin başlayacağını belirtti. Erdoğan, güvenli bölge konusunda sürecin hızlı ilerlemesi gerektiğini, Menbiç’tekine benzer bir oyalamaya müsaade edilmeyeceğini vurguladı. Erdoğan, “Fırat’ın doğusunun PKK-YPG-PYD için korunaklı bir bölge haline gelmesine izin vermeyiz. ABD, DEAŞ ile mücadele gerekçesiyle PYD-YPG ile kurduğu ilişkisine son vermelidiye konuştu.

Erdoğan oluşturulacak güvenli bölgenin derinliğine ilişkin olarak da şunları söyledi:

“Tabii Fırat’ın doğusu konusu özellikle Sayın Trump’ın çok iddialı bir çıkışıydı. Fakat o iddialı çıkıştan sonra maalesef Trump bu işin üzerinde duramadı. Hep Obama’ya yüklendi; yani ‘Biz bu bedeli onlardan dolayı ödüyoruz’ dedi. Tamam da onlar geçti, şimdi sıra sende, ne yapacaksan yap. Ama yapamadı. Adamlarını gönderdi, bizim arkadaşlarla görüşmeler oldu. Bütün bu görüşmelerden sonra en sonunda onlar Obama’nın söylediği 20 milin dışında bir teklifle arkadaşlarımızın karşısına geldiler. Yani derinliği daha da daralttılar. Bunun üzerine ben Hulusi Paşa ve ekibine dedim ki ‘Burada bunu şöyle böyle yapmanıza gerek yok. Biz bunu bu şekilde bir başlatalım ve bu süreci sürdürelim. Daha sonra da zaten gereği yapılır’ ve adımı attık.”

Trump ile Erdoğan telefonla görüştü: Gündem Suriye

Öte yandan; Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında bu akşam bir telefon görüşmesi gerçekleştirildi. Görüşmede ikili meselelerin yanı sıra, Suriye’de yaşanan son gelişmeler ele alındı. Şam rejiminin saldırılarının sürdüğü İdlib’de, sivillerin korunması ve yeni insani krizlerin önlenmesi amacıyla işbirliğinin sürdürülmesi kararlaştırıldı.

Erdoğan-Trump görüşmesinin hemen sonrasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Türkiye’nin yeniden F-35 programına dâhil edilmesinin gündemde olup olmadığı sorusunu şöyle yanıtladı: “Bunun için S-400 programından tamamen çıkacaklar ve S-400’leri ülkenin dışına çıkaracaklar. O zaman bunu değerlendirebiliriz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.