Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail’in drone saldırısı sonrası Hizbullah ve İsrail’den karşılıklı saldırılar

Lübnan‘da bulunan Hizbullah milisleri ile İsrail ordusu arasında pazar günü karşılıklı saldırılar düzenlendi. İsrail ile Lübnan merkezli Hizbullah arasında bir haftadır süren gerginlik sınırda çatışmaya dönüştü. Hizbullah, Lübnan’ın güneyinden İsrail’e anti-tank füzesi attı. İsrail, tank ateşiyle karşılık verdi.

İsrail ordusu Lübnan’dan “İsrail’in kuzeyindeki bir üsse ve askeri araçlara çok sayıda tanksavar füzesi atıldığını” açıkladı. Bazı atışların isabet ettiği belirtilen açıklamada, İsrail ordusu’nun Güney Lübnan’da “ateş edilen kaynaklara ve hedeflere ateşle karşılık verdiği” belirtildi.

Avivim köyündeki hedeflere isabet eden füzenin ölüm ya da yaralanmaya yol açıp açmadığı ise belirtilmedi. Lübnan sınırına dört kilometre uzaklıktaki alan içinde yaşayan İsrail vatandaşlarına evlerinde kalma ve sığınakları hazır tutma çağrısı yapıldı.

Saldırıyı doğrulayan Hizbullah örgütü ise yaptığı yazılı açıklamada, “Hasan Zebib ve Yasir Dahir Şehitler Grubu”nun, İsrail’in kuzeyindeki Avivim askeri noktasını vurarak, içinde bulunanları öldürdüğünü ve yaraladığını bildirdi.

Hizbullah, İsrail’in kuzeyinde gerçekleştirilen bu saldırının, İsrail’in Beyrut‘ta geçen hafta bir insansız hava aracıyla düzenlediği saldırının intikamı olduğunu açıkladı.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah da cumartesi günkü açıklamasında İsrail’in insansız hava aracı saldırısına “yanıt vereceklerini” söylemişti. Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri, Hizbullah örgütü ile İsrail arasında yaşanan karşılıklı gerginliğin önüne geçilmesi için uluslararası toplumun müdahalesini istedi.

Ülkenin güneyinde konuşlu Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü’nün (UNIFIL) de, gerginliğin önüne geçmek üzere ilgili taraflarla temaslar kurduğu kaydedildi.

Öte yandan, Lübnan Parlamentosu’ndaki Hizbullah Milletvekili Hasan Fadlallah, İsrail’in saldırdığı sınırdaki Marun er-Ras beldesine gerçekleştirdiği ziyarette basına açıklamalarda bulundu. “Düşman (İsrail) artık Lübnan’ın, istediği zaman saldırabileceği ve bu saldırıların karşılıksız kalacağı bir ülke olmadığını anladı” diyen Fadlallah, geçen saatlerde gerilimin yaşandığı güney sınırındaki köylerde sükûnetin hakim olduğunu ve halkın gündelik hayatına devam ettiğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı : “İsrail’in kendini savunma hakkını destekliyoruz”

İsrail ile Hizbullah arasında pazar günü yaşanan karşılıklı saldırılarla ilgili ABD Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yaptı. Hizbullah’ın “Lübnan’ın güvenliği, istikrarı ve egemenliğini tehdit eden düşmanca eylemlerden” uzak durması gerektiği belirtilen açıklamada, “Sınırda artan gerilimle ilgili haberlerin farkındayız. Bu, İran’ın vekillerinin bölgede barış ve güvenliği zayıflatan istikrarsızlaştırıcı rolünün bir başka örneğidir. ABD İsrail’in kendini savunma hakkını bütünüyle desteklemektedir” denildi.

 Ne olmuştu?

Lübnan ordusu daha önce de İsrail’e ait bir insansız hava aracının Lübnan hava sahasına girdikten sonra bir ormana “yangın çıkarıcı madde” attığını açıklamıştı. İsrail ordusu da yangın çıkardığını kabul etmişti. Hizbullah bu saldırıda iki üyesinin öldüğünü duyurmuş ve saldırının “karşılıksız kalmayacağını” vurgulamıştı.

İran’ın da desteklediği Hizbullah, zaman zaman İsrail’e yönelik saldırılar gerçekleştiriyor. İsrail ordusu daha önce de Lübnan’a girerek Hizbullah güçleriyle çatışmıştı. 2006’da bir ay süren çatışmalarda çoğu Lübnanlı sivil olan binden fazla kişi yaşamını yitirmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.