Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

The Economist: “İstanbul, hayat pahalılığının en hızlı arttığı şehir”

İngiliz The Economist dergisinin her yıl yayınladığı “En Yaşanılır Kentler” araştırmasının 2019 raporunda Avusturya’nın başkenti Viyana birinci, Suriye’nin başkenti Şam sonuncu oldu. Rapordaki verilere göre İstanbul ise “en hızlı pahalanan kentler” listesinin birinci sırasında yer aldı.

Rapor, The Economist’in eylül ayındaki ilk nüshasında yer aldı. Geçen yıl yayınlanan raporda da “en yaşanılır kentler” listesinde birinci sırada yer alan Avusturya’nın başkenti Viyana bu yıl da listenin en başında yer aldı.

Rapora göre dünyadaki “en yaşanılır kentler” sırasıyla Avusturya’nın Viyana, Avustralya’nın Adelaide, Melbourne ve Sidney, Japonya’nın Tokyo ve Osaka Kanada’nın Calgary, Vancouver ve Toronto şehirleri ile Danimarka’nın başkenti Kopenhag.

Listenin en sonundaki 10 şehir ise sondan itibaren şöyle: Şam-Suriye, Lagos-Nijerya, Dakka-Bangladeş, Trablus-Libya, Karaçi-Pakistan, Port Moresby-Papua Yeni Gine, Harare-Zimbabve, Douala-Kamerun, Cezayir-Cezayir ve Caracas -Venezüela.

İstanbul 48 puan kaybederek 120’nci sıraya düştü

Araştırmacılar raporu hazırlarken, kentlerin yaşanılırlık seviyelerini istikrar, sağlık hizmeti, kültür ve çevre, eğitim ve altyapı olmak üzere beş ayrı kategoride inceleyerek puanlıyor. Bu beş ayrı kategori içindeyse 30 farklı sayısal ve niteliksel unsur değerlendirmeye alınıyor.

1 ile 100 arasında bir puanlama sistemine dayanan verilerde yaşanılırlık seviyesi en düşük puandan en yükseğe göre sırayla “kabul edilir”, “tolere edilir”, “rahatsız edici”, “istenmeyen konumda” ve “tolere edilemez” olarak nitelendiriliyor.

İncelemelerin yapıldığı şehirlerden biri olan İstanbul geçen yıla oranla bu yıl tüm ülkeler arasında en fazla düşüşü sergileyerek 120’nci sıraya geriledi ve hayat pahalılığının en fazla artış gösterdiği şehir olarak listelendi.

Düşüşün sebebi: “Dış ilişkilerdeki dengesizlikler, siyasal istikrarsızlık ve yetersiz politikalar”

Raporda, ABD Dolarının finans dünyasında değer kazanmasının birçok ülkenin ekonomisinde olumsuz etki yarattığının altı çiziliyor ancak Türkiye ve Arjantin ekonomilerindeki gerilemenin daha başka nedenleri de olduğuna vurgu yapılıyor. Dış ilişkilerdeki dengesizlikler, siyasal istikrarsızlık ve yetersiz politikalar Türkiye’nin süregelen ekonomik krizindeki en önemli etkenler olarak gösteriliyor.

İstanbul’dan sonra listedeki sıralamalarında en fazla düşüş yaşayan diğer şehirler ise Buenos Aires, Sao Paulo, Rio de Janeiro, Stockholm, Taşkent, Perth, Wellington ve Moskova oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.