Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Canan Kaftancıoğlu toplam 9 yıl 8 ay hapis cezası aldı: Dilek Şen’in karar duruşmasından izlenimleri

 “Bu ceza değil, cezalandırma davasıdır”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun, yedi yıl önceki sosyal medya paylaşımları nedeniyle yargılandığı davanın üçüncü duruşmasında karar çıktı. Mahkeme, Kaftancıoğlu’nu beş ayrı suçtan 9 yıl 8 ay 20 gün hapis cezasına çarptırdı.

Kaftancıoğlu’nun, 2012-2017 yılları arasında kişisel Twitter hesabından yaptığı paylaşımlar nedeniyle yargılandığı davanın karar duruşması, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde görüldü.

Sabah erken saatlerde destek için adliye önüne gelen CHP’liler, Adalet Yürüyüşü’nden bu yana partilerinin simgesi haline gelen “Hak, hukuk, adalet” sloganıyla Kaftancıoğlu’nun gelmesini bekledi. CHP milletvekilleri, STK ve büyükelçilik temsilcileri de oradaydı. Ancak 37. Ağır Ceza Mahkemesince görülen duruşma, 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nin daha küçük olan duruşma salonuna alınınca katılımcıların tamamı salona giremedi.

O sırada, dışarıda da destek açıklamaları sürüyordu. CHP’nin 80 il başkanı, açıklamalarında, “Soruşturmanın başlatılmasından iddianamenin hazırlanmasına kadar baştan sona siyasi bir davadır” dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu gelince de adliyenin önünden ve koridorlarından “Hak, hukuk, adalet” sloganları yükseldi. İmamoğlu, daha sonra adliyeden ayrıldı.

Duruşma çok gecikmeden başladı. Mahkeme başkanı Akın Gürlek, Kaftancıoğlu’nun 18 Temmuz’da görülen ikinci duruşma öncesinde okuduğu şiirin de dosyaya dahil edildiğini söyledi. İlk sözü alan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vekili avukat Ferah Yıldız, mütalaaya katıldıklarını söyleyip, Kaftancıoğlu’nun en üst sınırdan cezalandırılmasını istedi. Yıldız, Kaftancıoğlu’na iyi hal indirimi de uygulanmamasını istedi.

“27 yıl cezalandırılacak bile olsam hakikati söylerim”

Savunması sorulan Kaftancıoğlu ise şöyle konuştu: “Cumhurbaşkanına hakaret etmedim, etmem. Mustafa Kemal Atatürk’ün oturduğu koltuğa saygısızlık etmek, kimsenin hakkı ve haddi değildir. Hiçbir kamu görevlisine hakaret etmedim. Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmedim. Ben Canan Kaftancıoğlu, sanık kürsüsünde de olsam, gördüğüm aksaklıkları tüm açıklığıyla söylemeye devam edeceğim. 27 yıl bile cezalandırılacak olsam hakikati söylerim. Sizler de hakikati arayın, ona yaklaştığınızda özgürleştiğinizi hissedeceksiniz. Bu hakikat hepimizi özgürleştirecek. Emin olduğun en temel gerçek, özgürlüğü ve yaşamayı bağımsız olarak savunmaktır.”

Daha sonra ise Kaftancıoğlu’nun avukatları söz aldı. Avukat Fikret İlkiz, “Mütalaada hukuka dair hiçbir şey yer almamaktadır. Müvekkilimizin savunması dinlenmemiştir ve araştırılmamıştır. Bu bir ceza davası değil, cezalandırma davasıdır” dedi.

Avukatların savunmasının ardından mahkemece son sözü sorulan Kaftancıoğlu, “Karar ne olursa olsun düşüncelerimden ve söylediklerimden vazgeçmeyeceğim. Asla son sözüm olmayacak. O kaybetti, biz kazandık. Biz mevsimi başladı, 82 milyon kazandı” diye konuştu. Bir buçuk saatlik aradan sonra kararını açıklayan mahkeme, Kaftancıoğlu’na, “Cumhurbaşkanına hakaret”, “Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret”, “Türkiye Cumhuriyeti Devletini alenen aşağılama”, “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek”, “Terör örgütü propagandası yapmak” suçlamalarıyla 9 yıl 8 ay 20 gün hapis cezası verdi. Ceza ertelenmedi.

Kararın ardından açıklama yapan Canan Kaftancıoğlu, “İnandığımız eşitlik yolundan döndürmeye çalışsalar da, sarılmak için uzanan ellerimizi, kollarımızı bağlamaya çalışsalar da ne sesimiz kısılır haykırmaktan ne de ruhumuz vazgeçer özgürlükten” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.