İki gün önce Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun 2001 yılında yüzünü kahverengiye boyadığı bir fotoğrafı ortaya çıkmıştı. Irkçılıkla suçlanan Trudeau, hemen özür dilemişti.
Ortaya çıkan fotoğrafların birinde Trudeau, bir partide yüzüne esmer makyaj yapmış ve Aladdin kostümü giyerken, diğerinde ise yine yüzünü siyaha boyamış, siyahi taklidi yaparak şarkı söylerken görülüyordu.
Skandal patlak verdikten birkaç gün sonra, Trudeau’nun yüzünü ve kollarını siyaha boyamış olarak görüldüğü bir video ve 2001’deki “Arap geceleri” temalı partiden yeni fotoğraflar da ortaya çıktı.
Konuyla ilgili konuşan Trudeau, gençken yüzünü siyaha boyadığı kaç tane görüntüsünün olduğunu bilmediğini söyledi ve tekrar özür diledi.
“Blackface”, 19.yüzyılda eğlence endüstrisinde sıklıkla kullanılan ırkçı bir gösteri biçimiydi. Gösterilerde, Afrika kökenli insanları betimleyen komik ve aşağılayıcı skeçler sergileniyor, çeşitli etkinlikler yapılıyordu.
Winnipeg kentinde açıklamalarda bulunan Trudeau, bu yaşananların geçmişte neyin ırkçılık olup neyin olmadığını bilmediği bir dönemin sonucu olduğunu tekrarladı ve “Yüzünü siyaha boyamak, ‘blackface’ gösterilerinin ırkçı tarihi de düşünülürse hiçbir şart altında kabul edilebilir değil. Sizden af diliyorum” dedi.
Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.
Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.
Bazıları, Trudeau’nun geçmişte yaptıkları için suçlanamayacağını, birçok kişinin ırkçı bir geçmişi olduğunu söylerken birçok kişi bunun kabul edilemez olduğunu savunuyor.
Trudeau, 2015 yılında göreve geldiğinden beri sosyal adalet ve kapsayıcılık vurgusu yapıyordu. Genel seçimlere beş hafta kala ortaya çıkan skandal, kendisini ve lideri olduğu Kanada Liberal Partisi‘ni oldukça zora soktu.