Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kanada’daki “Blackface” skandalında ikinci perde: Yeni fotoğraflar ve video ortaya çıktı, Başbakan Trudeau yine özür diledi

İki gün önce Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun 2001 yılında yüzünü kahverengiye boyadığı bir fotoğrafı ortaya çıkmıştı. Irkçılıkla suçlanan Trudeau, hemen özür dilemişti.

Ortaya çıkan fotoğrafların birinde Trudeau, bir partide yüzüne esmer makyaj yapmış ve Aladdin kostümü giyerken, diğerinde ise yine yüzünü siyaha boyamış, siyahi taklidi yaparak şarkı söylerken görülüyordu.

Skandal patlak verdikten birkaç gün sonra, Trudeau’nun yüzünü ve kollarını siyaha boyamış olarak görüldüğü bir video ve 2001’deki “Arap geceleri” temalı partiden yeni fotoğraflar da ortaya çıktı.

Konuyla ilgili konuşan Trudeau, gençken yüzünü siyaha boyadığı kaç tane görüntüsünün olduğunu bilmediğini söyledi ve tekrar özür diledi.

“Blackface”, 19.yüzyılda eğlence endüstrisinde sıklıkla kullanılan ırkçı bir gösteri biçimiydi. Gösterilerde, Afrika kökenli insanları betimleyen komik ve aşağılayıcı skeçler sergileniyor, çeşitli etkinlikler yapılıyordu.

2001 yılında “Arap geceleri” temalı partiden yeni fotoğraflar ortaya çıktı.

Winnipeg kentinde açıklamalarda bulunan Trudeau, bu yaşananların geçmişte neyin ırkçılık olup neyin olmadığını bilmediği bir dönemin sonucu olduğunu tekrarladı ve “Yüzünü siyaha boyamak, ‘blackface’ gösterilerinin ırkçı tarihi de düşünülürse hiçbir şart altında kabul edilebilir değil. Sizden af diliyorum” dedi.

Bazıları, Trudeau’nun geçmişte yaptıkları için suçlanamayacağını, birçok kişinin ırkçı bir geçmişi olduğunu söylerken birçok kişi bunun kabul edilemez olduğunu savunuyor.

Trudeau, 2015 yılında göreve geldiğinden beri sosyal adalet ve kapsayıcılık vurgusu yapıyordu. Genel seçimlere beş hafta kala ortaya çıkan skandal, kendisini ve lideri olduğu Kanada Liberal Partisi‘ni oldukça zora soktu.


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.