Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Beş günlük ABD temaslarının ardından Erdoğan: “Trump’la aramızdaki dostluk birilerini rahatsız ediyor”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 74. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantıları için New York’taydı. BM İklim Zirvesi’ne de katılan, birçok liderle ikili görüşmeler gerçekleştiren Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump’la ikili görüşme yapamadan Türkiye’ye döndü.

Erdoğan’ın Trump ile resmi olarak görüşmeyeceği 22 Eylül’de belli oldu. İki lider o gün bölgesel konuları ele aldıkları bir telefon görüşmesi yaptı. Böylece, olası bir Trump-Erdoğan görüşmesi için iki ihtimal kaldı: 24 Eylül’de BM Genel Sekreteri’nin vereceği resmi yemek ya da 25 Eylül’deki Türk-Amerikan İş Konseyi’nin (TAİK) daveti.

Ancak görüşme bu iki etkinlikte de gerçekleşmedi. İki lider 24 Eylül’de, Erdoğan BM Genel Kurulu’na hitap etmeden önce ayaküstü görüştü.

Erdoğan ve Trump’ın ayaküstü görüşmesi.

Gazeteci Murat Yetkin, 24 Eylül’deki yemekte Erdoğan’la Trump’a aynı masada yer verildiğini, burada görüşme gerçekleşleşebileceğini fakat Erdoğan’ın o masada Mısır’ın darbeyle başa gelmiş lideri Abdülettah el-Sisi’ye de yer verildiğini görünce protesto edip katılmadığını yazdı.

“Trump’la aramızdaki ilişki birilerini rahatsız ediyor”

Erdoğan Trump ile belki görüşemedi ama onunla ilişkisine verdiği değeri sıkça vurguladı. TAİK’in yemeğinde konuşan Erdoğan’ı dinleyenler arasında ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross da vardı.

Erdoğan konuşmasında, ”ABD’nin önümüzdeki dönemde almayı planladığı önlemlerden Türkiye’yi muaf tutmasını bekliyoruz. Zira biz her şeyden önce stratejik ortağız” diyerek Trump’la dostluğuna dikkat çekti.

Erdoğan, son dönemde iki ülke arasındaki ilişkilerin gerildiğini fakat bunu aşmayı başardıklarını belirtti: “Değerli dostum Sayın Trump ile aramızda tesis ettiğimiz iletişim sayesinde bu sıkıntılı süreci aşıyoruz. Bu birilerini rahatsız ediyor veya kıskandırıyor. İki lider olarak ülkelerimiz arasında pozitif gündeme odaklanmak istiyoruz.”

“Başkan Trump ile ticaret hacmimiz için 100 milyar dolar hedef belirledik”

Erdoğan, ABD ile Türkiye arasında stratejik müttefiklik ilişkisi bulunduğunu, bu sayede ticaret hacmini 5 kat artırdıklarını da şöyle anlattı: “Bu pozitif gündemin en önemli unsurlarından biri de ekonomik ve ticari ilişkilerimizin gerçek potansiyeli yansıtacak düzeye ulaştırılmasıdır. Sayın Başkan’la yaptığımız görüşmede ikili ticaret hacmimiz için 100 milyar dolarlık bir hedef belirledik. Bu hedef doğrultusunda hem iki ülke yetkilileri hem de özel sektör temsilcileri önemli çalışmalar yapıyor. Bilhassa, Türk-Amerikan İş Konseyi’nin hazırladığı raporun bu hedefe yönelik gayretlere ışık tutacağına inanıyorum. İki devlet başkanı olarak ortaya koyduğumuz güçlü irade ile 100 milyar dolar hedefine süratle ulaşabileceğimize doğrusu ben inanıyorum.”

“Türkiye’yi F-35 programına geri kazandırmalıyız”

Erdoğan, temasları çerçevesinde Trump’a yakın Cumhuriyetçi Parti senatörlerinden Lindsey Graham ile 40 dakika görüştü. Graham, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin F-35 programına geri kazandırılmasının önemli olduğunu ve ikili stratejik ortaklığının artırılması gerektiğini düşündüğünü söyledi.

Senatör Lindsey Graham ve Recep Tayyip Erdoğan, 18.01.2019

Erdoğan, BM İklim Zirvesi’nde konuştu

BM İklim Zirvesi’nde de konuşan Erdoğan, Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında attığı adımlardan bahsederken, plastik kullanımını dörtte üç oranında azalttıklarını, sera gazı salımını düşürmek için yeni metro hatları inşa edildiğini söyledi.

Erdoğan, New York’ta bazı Yahudi kuruluşlarının temsilcileriyle de görüştü. Toplantı basına kapalıydı.

Erdoğan ikili temaslar çerçevesinde Belçika Başbakanı Charles Michel ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile de görüştü.

“BM Güvenlik Konseyi’nin İsrail’e ilişkin kararları uygulanmıyor”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Eylül’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na hitap etti. Erdoğan, kürsüye Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi’nin ardından çıktı. Erdoğan’ın genel kurula hitabı yaklaşık 35 dakika sürdü.

Erdoğan konuşması sırasında, İsrail’in kurulduğundan beri Filistin topraklarında coğrafi ve demografik olarak nasıl yayıldığını anlatan haritayı genel kurul salonuna göstererek, “BMGK’nin İsrail’e ilişkin kararları uygulanmıyor. O zaman BM ne işe yarıyor? Aldığımız kararlarla tesirli olamıyorsak adalet nerede temerküz edecek” diye sordu.

Erdoğan, nükleer gücün ya herkes için yasak ya da herkes için serbest olması gerektiğinin de altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ile ortaklaşa yapılması planlanan Suriye’de güvenli bölge planlarıyla ilgili görüşlerini de genel kurul salonuna gösterdiği harita aracılığıyla anlattı ve destek beklediğini söyledi: “Amaç 30 kilometre derinliğinde, 480 kilometre uzunluğunda bir barış koridoru tesis etmek.”

“Uluslararası camia sorunlara çözüm üretemiyor”

Uluslarası camianın geleceği tehdit eden terör, iklim değişikliği gibi sorunlara çözüm üretme kabiliyetini kaybettiğini söyleyen Erdoğan, “Dünya beşten büyüktür” sözünü tekrar etti.

Konuşmasında ayrıca, Türkiye’nin Suriye’deki krizden ve IŞİD tehdidinden en çok zarar gören ülke olduğunu söyleyen Erdoğan, Türkiye’nin Suriye’ye en fazla insani yardımı yapan ülke konumunda olduğunu anımsattı.

Erdoğan, BMGK çalışmalarının son günlerinde de birçok ikili temas gerçekleştirdi. 25 Eylül’de Türkiye ve Pakistan tarafından ortaklaşa düzenlenen “Nefret Söylemiyle Mücadele” konulu yan etkinliğe Pakistan Başbakanı İmran Han ile birlikte katıldı. Erdoğan, nefret söylemine karşı mücadelelerini sürdüreceklerini belirterek, “Türkiye olarak yükselen İslam düşmanlığı, ırkçılık, nefret söylemiyle etkin mücadele yönündeki çabalara öncülük etmeye devam edeceğiz” dedi. Daha sonra basına kapalı olarak yapılan Türkiye, Pakistan ve Malezya üçlü toplantısına katıldı.

Erdoğan, “Nefret Söylemiyle Mücadele” konulu yan etkinlikte konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da, New York’ta çeşitli etkinliklere katıdı. Emine Erdoğan, bugün BM’de “Sürdürülebilir Atık ve Kaynak Yönetiminde Problemler ve Çözümler: Sıfır Atık’la ilgili Ulusal Girişimler Neden Önemli?” konulu yüksek düzeyli yan etkinlikte konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.