Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türk tasarım danışmanlık şirketi GEDS’e, Avrupa’da yönettiği “yaşlılara yardım” projesi için ABD’den ödül

Tasarım ve inovasyon danışmanlığı hizmeti veren İstanbul merkezli Türk şirketi GEDS, Avrupa Birliği’nin (AB) “Horizon 2020” programı kapsamında destek verdiği, dokuz Avrupa ülkesinde yürütülen MATUROLIFE projesindeki tasarım araştırması, tasarım yönetimi ve liderlik rolündeki başarısı ile ABD-Boston merkezli Design Management Institute‘ün (DMI) düzenlediği “2019 Design Value Awards” kapsamında ikincilik ödülüne layık görüldü.

Boston’daki törende GEDS’in ödülünü Gülay Özkan (ortada) aldı.

Yaşlıların hayatını kolaylaştıracak tasarımlar

MATUROLIFE, elektrokimya ve nanoteknoloji gibi gelişmiş malzemeler kullanılarak tasarlanan akıllı ayakkabı, giysi ve mobilyalar ile yaşlıların şehirde kendi başlarına daha kolay yaşayabilmelerine katkı sağlamayı hedefliyor. Dokuz Avrupa ülkesinde yürütülen projenin tasarımının başında ise Türk şirketi GEDS bulunuyor. Tasarım ve insan kavramının teknolojinin merkezinde olduğu ve tasarım yönetimi yapılan ilk örneklerden biri olan proje, bu özelliğiyle AB’de de bir ilk olma özelliği taşıyor.

6 milyon euroluk proje

Bütçesi 6 milyon euro olan projenin, her biri farklı çalışma tarzına, önceliklere ve kültüre sahip 20 şirketi ortak bir çalışma kültürüne entegre etmek gibi önemli bir zorluğu bulunuyordu. Proje kapsamında, tasarım araştırmasına ve dokuz ülkedeki yaşlılarla birlikte tasarım (co-design) çalışmaları ile üç ülkedeki ürün tasarımı ekiplerinin yönetilmesine yenilikçi ve yaratıcı yaklaşım getiren GEDS, büyük şirketlerdeki karar mekanizmalarının zorluğunu yaşamadığı için esnek ve hızlı bir şekilde çok sayıda deneme yapabildi.

GEDS’in bu prestijli ödülü kazanmasıyla ilgili olarak görüş bildiren kurucusu Gülay Özkan şunları söyledi: 

“Her yıl yeni çıkan teknoloji ürün ve hizmetlerinin başarısız olma oranının çok yüksek olduğunu görüyoruz. Bazı çalışmalar bu başarısızlık oranlarının yüzde 80’lerde olduğunu gösteriyor. Teknoloji projelerinin büyük bir kısmında somut bir ihtiyaca odaklanılmıyor ve günümüzün baskın teknoloji bakışı sebebiyle insan faktörü çok kolayca gözden kaçabiliyor. Tasarım yönetimi ve tasarım araştırması, teknoloji karşısında insan faktörünü ve ihtiyaçlarını önceliklendirebilmek için çok güçlü bir yaklaşım ve tüm paydaşları bu öncelik etrafında birleştirebiliyor. MATUROLIFE projesindeki dokuz ülkede yaşlı insanlarla gerçekleştirdiğimiz tasarım araştırması ve sonrasında tasarım yönetimi yaklaşımımız ve liderliğimiz sayesinde layık görüldüğümüz bu ödül, büyük ölçekli, bir hayli karmaşık parametrelerin yer aldığı zorlu projelerde bile başarılı sonuçlar elde edilebileceğini kanıtlıyor.”

Medyascope programcısı

Tasarım araştırmalarını merkezine alan İstanbul merkezli tasarım danışmanlığı şirketi GEDS, ABi tarafından Horizon 2020 programı ile fonlanan MATUROLIFE projesine 2017 yılında davet edilmişti. GEDS kurucusu Gülay Özkan, aynı zamanda Medyascope’taki “Farklı Bakış” programını hazırlayıp sunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.