Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

KHK’lılar “af” tartışmalarını Medyascope’a değerlendirdi: “Af istemiyoruz çünkü suç işlemedik”

15 Temmuz darbe girişiminden beş gün sonra ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında Kanun Hükmünde Kararname’lerle (KHK) binlerce insan görevinden uzaklaştırılmıştı. Bu kararların ardından görülen davalarda bazı KHK’lılar beraat ve takipsizlik kararı aldı. Kimi siyasetçiler KHK’lılara yönelik affın da sözkonusu edilmesi gerektiğini belirtti. Fakat hazırlanan Yargı Reformu Paketi’nde KHK’lılara yönelik herhangi bir düzenleme yer almadı.

Bostancı: “Öyle bir şey olmaz”

AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı, Meclis’in açılış gününde bir gazetecinin KHK’lılarla ilgili sorusuna, affın sözkonusu olmadığını vurgulayarak şöyle yanıt vermişti:

“Öyle bir şey olmaz. Bu işin propagandası ile hukuk temelindeki uygulaması, şüphesiz birbirinden farklı olacaktır. KHK’lılar diye bir grup yok. Çok farklı nitelikler taşıyan insanlar var. Kimisine ilişkin delil bulunamamış beraat etmiş ama devlet aklında bir şüphe kalmış, onunla çalışmak istemiyor mesela. Kimisi için, hakikaten herhangi bir bir şey yok, tanıklar üzerinden suçlamalar olmuş… Bunları birbirinden ayırmak için mekanizmalar kurduk. Bunlar kolay işler değil. Terörle mücadele ediyorsun, ucu bucağı belli olmayan bir örgütle mücadele ediyorsun.”

Keleşoğlu: “KHK’lılar af istemiyor”

Son günlerde gündeme gelen KHK’lılara yönelik af tartışmasıyla ilgili İstanbul Üniversitesi’nden ihraç edilen Dr. Erhan Keleşoğlu şunları söyledi: “Af ortada bir suç varsa mevzubahis olabilir. KHK’lılar zaten af istemiyorlar ki. KHK’lılar hukuk ve adalet talep ediyorlar” dedi. Barış Bildirisi’ne imza atan akademisyenler hakkındaki beraat ve takipsizlik kararlarını da değerlendiren Keleşoğlu, en başından beri konunun ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğinin ve haklarını istediklerinin altını çizdi.

Taşkın: “Hepsinin görevine gönderilmesi lazım”

Marmara Üniversitesi’nden ihraç edilen Prof. Dr. Yüksel Taşkın da konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Ben bu anlamda bir af söz konusu olduğunu düşünmüyorum. Devleti yönetenler bu noktada değiller. KHK ile atılan insanların büyük bir kısmının görevine iade edilmesi lazım ama bu anlamda bir af tasarısı olduğunu şu aşamada düşünmüyorum.” KHK ile mesleğinden uzaklaştırılan akademisyenlerin durumunu da değerlendiren Taşkın, hepsinin görevlerine dönmesi gerektiğini belirtti.

Ece Öztan: “Ortada suç olmadığı için bunun af kapsamında değerlendirilmesi doğru değil”

Yıldız Teknik Üniversitesi’nden ihraç edilen Ece Öztan ortada zaten bir suç olmadığını, bu yüzden durumu af kapsamında değerlendirmenin doğru olmadığını, Anayasa Mahkemesi’nin de KHK’lıların haklarının ihlal edildiğine karar verdiğini belirtti. Öztan, yaşanan sıkıntıların göz ardı edilemeyeceğinin de altını çizdi: “Bu arada hiç geri gelmeyecek şeyler var. Yaşanan sıkıntılar var. Kendi canına kıyan bir arkadaşımız var. Mehmet Fatih Traş. Kendimizin ve ailelerimizin yaşadığı sıkıntıların hiçbir zaman telafisi kolay olmayacak.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.