Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türk Toraks Derneği’nin 23. Yıllık Kongresi’nin basın toplantısı yapıldı: “Zor bir kış bizi bekliyor”

Göğüs hastalıkları alanında çalışmalarıyla bilinen Türk Toraks Derneği’nin (TTD) 23. Yıllık Kongresi’nin basın toplantısı bugün yapıldı. Kongre, 15-18 Ekim tarihleri arasında internet üzerinden gerçekleştirilecek.

“Bilimle sağlıklı geleceğe” sloganıyla düzenlenecek kongre; TÜBİTAK, Avrupa ve Amerika solunum cemiyetleri tarafından da destekleniyor. Kongrenin basın toplantısında özellikle koronavirüsün sağlığa etkisi, tütün ürünleri kullanımının koronavirüse etkisi, akciğer sağlığıyla ilgili tanı ve tedavideki güncel gelişmeler, hava kirliliğinin salgına etkileri gibi konular üzerinde duruldu.

Basın toplantısının moderatörlüğünü aynı zamanda TTD Başkanı da olan Prof. Dr. Hasan Bayram üstlendi. Açılış konuşmasını yapan Bayram, kongre boyunca akciğer sağlığını ilgilendiren konuların irdeleneceğini belirtti.

Prof. Dr. Abdullah Sayıner: “Zor bir kış bizi bekliyor”

Basın toplantısında söz alan Prof. Dr. Abdullah Sayıner, aşı ile koronavirüse bağışıklık oluşturmak için hızlı çalışmaların olduğunu, normal şartlarda on yıldan fazla zaman alan aşı çalışmalarının bu süre zarfında hızla geliştiğini söyledi. Buna rağmen aşı çalışmalarına yönelik iki tehdidin bulunduğunu belirten Sayıner, birinci tehdidin ulusal çıkarlar dikkate alınarak aşı üretim sürecinin hızlandırılması, ikinci tehdidin ise ticari baskılar sebebiyle yeterli denetim yapılmadan dünyaya yayılması olduğunu vurguladı. Aşı çalışmalarının bu hızla devam etmesi durumunda 2021 yılından itibaren ruhsatlanmaların olacağını söyleyen Sayıner, aşının Türkiye’ye gelmesinin 2021 yılının ilkbahar veya yaz sezonunu bulabileceğini anlattı. Halkı zor bir kış mevsiminin beklediğinin altını çizen Sayıner, “Koronavirüse karşı bağışıklık oluşmadı. Havalar soğudukça daha fazla zamanı kapalı alanlarda geçireceğiz. Soğuk havalarda virüsler daha etkili oluyor. Önümüzdeki aylarda daha yüksek sayıda ölümlerin olabileceğini öngörüyoruz. İstatistikler bunu gösteriyor” dedi.

Tütün kullanımının koronavirüse etkisi

Tütün kullanımının koronavirüse etkileri hakkında konuşan Prof. Dr. Elif Dağlı, basında tütün kullanmanın koronavirüs hastalığının ağır geçmesine neden olmadığı, hatta bazen nikotin kullanımının hastalığa iyi gelebileceği gibi yayınlar yapıldığını ancak bunların kesinlikle doğru olmadığını belirtti. Salgın sürecinde özellikle ekonomide birçok ülkede durgunluk yaşandığı için bazı tütün firmalarının bundan yararlandığını söyleyen Dağlı, “Bazı tütün firmaları özellikle Avrupa’da koronavirüse karşı oluşturulan kampanyalara destek oldu” diye konuştu. Türkiye’de de yapılan “Biz bize yeteriz Türkiyem” kampanyasına iki sigara firmasının destek olduğunu hatırlatan Dağlı sözlerini şöyle sürdürdü: “Bazı sigara firmaları ülkelerdeki ekonomik durgunluktan yararlandı. İddia edildiği gibi tütün mamulleri koronavirüs hastalığına iyi gelmez. Aksine tedavisini zorlaştırır. Sadece sigara değil, elektronik sigara, ısıtılmış tütün de pazarlanıyor. Bu tütün ürünleri pandemiyi artıracak. Acilen sigara firması destekli projelerin durdurulmasını, herhangi bir sigara firmasının desteğinin alınmamasını istiyoruz.”

“Okullar açılmalı mı sorusuna tek bir cevabımız yok”

Yüz yüze eğitimin başlaması konusuna da değinen Dağlı, konuyla ilgili şunları söyledi: “Okullar neye göre açıldı bilmiyoruz. Türkiye’de değişken bir okul sistemi var. Bazı okullarda dezenfekteye önem verilip bir sınıfta dört çocuk olurken başka bir okulda bütün çocuklar aynı sınıfta. Bazı okullarda veliler sınıfları temizlediklerini, okulun kendilerinden dezenfektan istediğini anlatıyor. Bu kadar farklı değişkenlerin olduğu bir okul sisteminde okullar açılmalı mı sorusuna tek bir cevabımız yok.”

Hava kirliliğinin koronavirüs salgınına etkisi

Bilim Kurulu üyesi de olan Uzman Dr. Nilüfer Aykaç, hava kirliliğinin koronavirüs salgınına etkisi üzerine konuştu. Hava kirliliği olan yerlerde enfeksiyon hastalıklarının daha çok görüldüğünü hatırlatan Aykaç, salgın döneminde toplumsal hareketliliğin ve sanayi üretiminin azalmasıyla birlikte hava kirliliğinde de azalmanın görüldüğünün fakat bunun yeterli ölçüde olmadığının altını çizdi.

Kongreyi https://kongre2020.toraks.org.tr/  adresi üzerinden takip edebilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.