Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sosyal medya düzenlemesi yürürlüğe girdi – Prof. Dr. Yaman Akdeniz: “Sosyal medya devleri Türkiye’de temsilcilik açmazsa kullanılmaz hale gelecekler”

AKP ve MHP tarafından hazırlanarak temmuz ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’na sunulan ve yine AKP’li ve MHP’li vekillerin oylarıyla kabul edilen tartışmalı sosyal medya düzenlemesi bugün (1 Ekim) yürürlüğe girdi. Sosyal medya düzenlemesinin yürürlüğe girmesini Medyascope’a değerlendiren internet hukuku uzmanı ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, sosyal medya devlerinin Türkiye’de temsilcilik açmamaları durumunda kullanılmaz hale geleceklerini söyledi.

Gündeme geldiğinden bu yana tartışma yaratan ve toplam dokuz maddeden oluşan düzenlemenin içeriği şöyle:

WhatsApp, Facebook, Instagram ve Twitter gibi Türkiye’deki günlük erişimi bir milyondan fazla olan dış kaynaklı her sosyal ağ sağlayıcı, Türkiye’de bir temsilci bulundurmak zorunda. Temsilci bulundurmayan sosyal ağ sağlayıcılarına para cezası uygulanacak. Temsilci bulundurmama durumunun devam etmesi durumunda sosyal ağ sağlayıcıların reklam almaları yasaklanacak ve bant daraltma cezası uygulanacak.

Yeni düzenleme ile birlikte sosyal medya kullanıcıları “unutulma hakkına” da sahip oluyor. Kişi, eğer kişilik haklarına veya özel hayatın gizliliğiyle ilgili bir mağduriyet yaşadığını düşünüyorsa mahkemeye gitmeksizin sosyal ağ sağlayıcısının temsilciliğine başvurabilecek. 

Temsilcinin şikayette bulunan kişiye 48 saat içinde olumlu veya olumsuz yanıt vermesi gerekecek. Eğer temsilci olumsuz bir yanıt verdiyse bu yanıtı gerekçelendirme zorunluluğu olacak. Kullanıcıların temsilciye başvurup 48 saat içinde cevap alamadığı durumlarda sosyal ağ sağlayıcısına 5 milyon TL ceza verilecek. Ayrıca temsilcilikler şikayetlerle ilgili her altı ayda bir rapor hazırlayacak. Altı aylık raporlamanın yapılmaması durumunda temsilciliklere 10 milyon TL’lik idari para cezası uygulanacak. 

Mahkeme kararına rağmen uygunsuz bulunan içerikleri 24 saat içinde kaldırmayan sosyal ağ sağlayıcıları doğacak zarardan sorumlu olacak.

Yurtiçi ve yurtdışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıları, Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındırılması için gerekli tedbirleri alacak. 

Yaman Akdeniz: “Sosyal medya devleri Türkiye’de temsilcilik açmazsa kullanılmaz hale gelecekler”

İnternet hukuku uzmanı ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, sosyal medya düzenlemesinin yürürlüğe girmesinin neler getirebileceğini Medyascope’a değerlendirdi. Twitter ve Facebook gibi sosyal medya platformlarının Türkiye’de temsilcilik açmayacağı görüşünde olan Akdeniz “Bugün sosyal medya platformlarının Türkiye’de temsilci belirlemesi için son gün. Şu ana kadar Twitter ve Facebook gibi dünya devlerinden yapılan herhangi bir açıklama yok. Eğer temsilcilik açılmazsa bu platformlar kullanılmaz hale gelecek. Ben aslında bu sessizliği kararsızlık olarak değil, ‘Türkiye’ye gelmeyecekleri şeklinde’ değerlendiriyorum. Açıkçası Twitter ve Facebook gibi platformların bu baskıcı ortamda, Türkiye’de böyle bir modelin parçası olmayacaklarını düşünüyorum” diye konuştu.

“Hükümet hiçbir politikasının eleştirilmesine izin vermiyor”

Akdeniz, sosyal medya platformlarına getirilen bu düzenlemenin amacını ise şöyle değerlendirdi: “Hükümet, hiçbir politikasının eleştirilmesini istemiyor. Amaç hem susturmak hem de sosyal medya devlerini Türkiye’ye getirerek sulh ceza hâkimlikleri tarafından verilen kararların tamamının uygulanmasını sağlamak. Çünkü şu anda ne Twitter ne Facebook bu kararları tamamıyla uygulamıyor. Amaç, sosyal medya devlerini ve dolayısıyla bu platformların kullanıcılarını zapturapt altına almak.”

“CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuruyu unutmamak gerek”

Düzenlemenin konuyla ilgili hiçbir uzmanın görüşü alınmadan apar topar Meclis’ten geçtiğinin altını çizen Akdeniz, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı itirazı hatırlatarak “CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı itirazı unutmamak gerekir. Bu itiraz ile kanunun anayasaya aykırılığının tespiti mümkün. Tabii Anayasa Mahkemesi’nin bu başvuruya çok hızlı bir şekilde bakması gerekir. Aksi takdirde temel hak ve özgürlüklerin en önemlilerinden olan ifade ve basın özgürlüğü daha da fazla tehlike altında olacaktır” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.