Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ayvalık dünyanın dört bir yanından sinemacıları ağırlıyor: Başka Sinema Ayvalık Film Festivali ödül töreni ile başladı

Haber: Erdinç Metin

Kario & Ababay Vakfı (KAV) ana sponsorluğunda Başka Sinema tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Başka Sinema Ayvalık Film Festivali, hava muhalefeti nedeniyle Vural Sineması’na alınan ödül töreni ile başladı.

Seçici kurul tarafından önerilen ve vakıf tarafından her yıl, filmi o yıl gösterime girmiş bir yönetmene verilen 100 bin TL’lik ödülün bu yılki sahibi Kız Kardeşler filmi ile Emin Alper oldu. Alper, ödül konuşmasında Osman Kavala ve diğer siyasi mahkumlar için özgürlük talebini dile getirdi.

KAV’ın sinema alanında yaratıcılığı, öncü ve örnek olmayı, ilham vericiliği, üretkenliği ve ulusal ve uluslararası sanatsal başarıyı onurlandırmak amacıyla tahsis ettiği bu ödül, geçen yıl ilk kez ve Nuri Bilge Ceylan’a verilmişti.

Festivalin açılış filmi Acı ve Zafer (Pain and Glory) seyirci yoğunluğundan dolayı aynı anda hem Vural Sineması’nda hem de Sanat Fabrikası’nda gösterildi.

Bu yıl festivalde altı başlıkta 58 film yer alıyor

Festival programı, kurmaca/belgesel, kısa/uzun, ulusal/uluslararası toplam 58 filmin yer aldığı özel bir seçkiden oluşuyor. Etkinlik başlıkları ise şöyle:

– Ne İçeride Ne Dışarıda

– Babaların Günahı

– Ortak Gelecek

– Yeni Sinefiller: Yeni Mecralar, Yeni Seyirciler

– 60’ların Düşleri Buhar mı Oldu?

– Çocuklar İçin Sinema

Ne İçeride Ne Dışarıda

Sağır sultan bile duydu ki; Sundance Film Festivali bağımsız sinemaya, hep destek-tam destek-sonuna kadar destek… Bu yıl bu desteğe mazhar olan bir Makedonya belgeselini ağırlıyor festivalimiz: Bal Ülkesi. Yönetmenler Tamara Kotevska ve Ljubo Stefanov, yaban arısı yetiştiricisi Hatice Muratova’nın öyküsünü taşımış beyazperdeye. Bu üç isim ve görüntü yönetmeni Samir Ljuma, festivalin konukları arasında.

İsveçli-Gürcü yönetmen Levan Akin’in Cannes Film Festivali’nde ilgi gören “Ve Sonra Dans Ettik” filmi de festivalde olacak. Filmin başrol oyuncusu Levan Gelbakhiani ve Levan Akin gösterimin ardından izleyicilerin sorularını yanıtlayacak.

Sudan bütün dünya gibi bizi de çok ilgilendiriyor artık. Tabii ki sineması daha da çok ilgilendirmeli. Çünkü hem tarihi hem sineması hem de sinema tarihi o kadar benziyor ki ülkemize: Bir ülke düşünün; 60’lı yıllarda sinemayla yatsın kalksın; darbe olsun, bazı insanlar ülkeyi terk etmek zorunda kalsın; sürgündeyken sinemanın ülkede yasaklanışına tanıklık etsin… Eee dedik ya; sineması daha çok ilgilendirmeli. Ağaçlardan bahsetmek bu ilgiyi harlayacaktır muhakkak. Yönetmen Suhaib Gasmelbari de festivalde Ayvalık’ın konuğu.

Kim demiş, “yeni yüzyılda yeni fikirler yeşerdikçe baskıcı muhafazakâr düşünce gözden düşecek” diye; hadi hiç Makedonya’ya gitmediniz, Teona Strugar Mitevska’nın Onun Adı Petrunya filmini de mi izlemediniz! Eğer öyleyse, ve tabii Ayvalık’ta iseniz hem filmi izleyin, hem de gösterimden sonra, Yönetmen Mitevska’dan alın cevaplarınızı ülkesine dair.

Babaların Günahı

Türkiye Prömiyeri’ni Ayvalık’ta yapacak ödüllü kısalar da festivalde

“Babaların Günahı”  isimli Türkiye sineması seçkisi, sadece son dönem öne çıkan uzun metraj sinema filmlerinden oluşmuyor. Seçkide Türkiye Prömiyeri’ni Ayvalık Film Festivali’nde yapacak iki kısa film var. İlki Arda Çiltepe’nin bu yıl Locarno Film Festivali’nde ödül alan Siyah Güneş’i, ikincisi de Ceylan Özgün Özçelik’in yönettiği ve Sitges Film Festivali’nin ardından ilk kez Ayvalık’ta gösterilecek Cadı Üçlemesi 13+ adlı filmi.

Adana’nın sıcağı Ayvalık’a vuracak gibi

Gerek iklimsel gerek sinema açısından hakikaten de öyle. Çünkü festival hem 26. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde ödül alan filmleri ağırlıyor ve Yılın Yönetmeni Ödülü’nün bu filmlerden birine gitme ihtimali hayli yüksek, hem de festival şahane bir Ekim havasında gerçekleşecek gibi görünüyor. Zira Sarımsaklı ve Kum Zambağı ile ünlü Badavut plajlarında hâlâ denize girebilenler var.

Pelin Esmer’in aşağıda yer alan Kraliçe Lear gibi, bazı filmlerin yönetmeni, oyuncuları ve/veya ekibiyle yapılacak kısa söyleşiler, Ayvalıklı için ufuk açıcı deneyimler içeriyor; çünkü Ayvalıklı, hem misafiri seviyor hem de onunla muhabbet etmeyi.

Ortak Gelecek

Festival bu yıl; Türkiye, Almanya, Sudan, Britanya, Makedonya, Gürcistan sinemasının önde gelen isimlerini ağırlamanın yanı sıra “Ortak Gelecek” başlığı altında özel gösterimlerle Yunanistan sinemacılarını da izleyicilerle buluşturacak.

Kültür İçin Alan

Türkiye’den ve yurtdışından gelen uzman konukların, sinema üzerine eğitim verecekleri yoğun atölye programı, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Kültür için Alan işbirliğiyle gerçekleştiriliyor. Geçen yılki iki üniversite Ege ve Dokuz Eylül’e bu yıl Diyarbakır ve Gaziantep de ilave oldu.

Çocuklar İçin

Çocukları sinemayla yakınlaştırma amacındaki bu başlık Cüneyt Cebenoyan anısına düzenleniyor ve Danimarka Kültür Enstitüsü (Danish Cultural Institute) tarafından destekleniyor. Hem çocuk filmleri gösterimleri var hem de onlara yönelik atölyeler.

Muhabbet ve Şöylesi (Şöylesi!; çünkü panellerde konuşmacı, “olayın aslı ‘şöyle” diye durumu izah ediyor)

Bu başlıktaki bölümler şunlar:

Yeni Sinefiller: Yeni Mecralar, Yeni Seyirciler

Bu bölümde gerçekleştirilecek iki panel var: “Nasıl Seyrediyorlar” panelinde Yazar Umut Tümay Arslan, Yönetmen Uğur Bayazıt ve Ressam Antonio Cosentino, yeni seyretme ve alımlama biçimlerinin ‘şöylesi’ni konuşacak.

‘Nasıl Yapıyorlar’ başlıklı panelde ise yeni teknolojilerin hem teknik hem de düşünsel bakımdan sinemayı nasıl etkilediği masaya yatırılacak. İşin ‘şöylesi’ni tartışacak olanlar ise Film Eleştirmeni Boyd van Hoeij, Yazar, Yönetmen ve Yapımcı Daphna Levin, Kurgucu Çiçek Kahraman ve Yönetmen, Yazar Ceylan Özgün Özçelik.

Çiçek Kahraman
Ceylan Özgün Özçelik

Bir başka panel daha var; o da Yeşim Tabak’ın ağırlayacağı Nick James. Bu müstesna ikili ise ‘Filmleri Yeniden Yazmak’ başlıklı bir ‘şöylesi’ye imza atacak.

İklim Krizi bize kafadan daldı mı

60’ların düşleri buhar oldu mu

Issız acun kaldı mı

Panel başlıklarından biri “İklim Krizi Ortak Geleceğimizi Nasıl Etkileyecek?”

Bu panelde, Yunanistan ve ülkemiz arasındaki sınırı ortadan kaldıran ortak iklim krizi tehdidinin ‘şöylesi’ni bizlere aktaracak olan ise Ömer Madra. Madra bu durumu Yunanistan’dan iklim krizi alanında çalışanlarla konuşacak. Genç iklim aktivisti katılımcılar ise panelin bonusu.

“60’ların Düşleri Buhar mı Oldu?” başlıklı diğer bölümde ise Naim Dilmener ve Derya Bengi seçkide yer alan iki filmin ışığını 60’ların üzerine tutacak. Böylece, o ışıkla hem günümüzü değerlendirecek hem de düşlerin buhar enerjisine dönüşebilme potansiyeli üzerine bir ‘şöylesi’ sunacak izleyenlere. Filmler, Alain Tanner’in ‘2000 Yılında 25 Yaşına Basacak Olan Yunus’u ile Danny Boyle’un ‘Yesterday’i…

Festivalin film gösterim mekanları, festival merkesi Ma’adra Binası hariç iki türlü: Sinemalar ve açık hava gösterim alanları

Sinemalar

Vural Sineması: Gözbebeğimiz, emektarımız; Ayvalık’ın, sadece film gösteren tek sinema salonu! Öyle yani; tek!, bir tane, one and the only; haa koskoca İzmir’de de tek bir tane var, o başka!

Sanat Fabrikası: Evet bildiğiniz fabrika burası; bir zamanların zeytinyağı ve sabun fabrikası, şimdilerin tiyatro, sinema, etkinlik, konser, sanat fabrikası… Ayvalık Uluslararası Tiyatro Festivali’nin de düzenleyicisi ve ev sahibi aynı zamanda.

Festival hiç açık hava sinemasız olur mu peki!

Her akşam Ayvalık’ın bir başka mahallesinde kurulacak beyazperde ve açık hava film gösterimi gerçekleştirilecek. Bu yılki gösterimlerin mekanları şunlar ve iki tanesi denize nazır! Hava serin hatta yağmurlu olabilir, tedbirli gelin.

– Armutçuk Düğün Alanı (Cunda sapağında, denize nazır)

– Eski Kız Meslek Lisesi Bahçesi (merkezde, denize nazır)

– Yeni Mahalle Düğün Alanı (bilmemek değil, sormamak ayıp)

– Eski Köyü Pazarı Meydanı (Perşembe Pazarı civarı)

– Cunda Pazar Meydanı (bunda ise bilmemek de ayıp)

– Ofiskafe (Sahilyolu Mevkii 2. Sok. No: 17)

– Ayvalık Belediyesi Amfitiyatro (Marina’yı geçince solda)

Aaa… Pardon… Harita varmış yahu!

http://www.baskasinema.com/ayvalik-film-festivali/doc/baska-sinema-ayvalik-film-festivali-harita-2019.pdf

Harita azıcık, yani, kadı kızında olacak kadar kusurlu olsa da…

Örneğin; ikisi de gösterim yeri olan, Cunda Pazaryeri ile Eski Köylü Pazarı karıştırılıp adres olarak Cunda Pazaryeri’ninki verilse de…

Örneğin, yine Eski Köylü Pazarı adresi, takdim, tehir yapılarak 13 Nisan Cad. 16. Sokak değil de 17. Sokak olarak yanlış yazılsa da…

Örneğin, festival çerçevesinde Ressam Antonio Cosentino’nun 4-9 Ekim 2019 tarihleri ve saat 10:00-19:00 arasında gerçekleştireceği “Ellerin Havada, Keşke Hep Öyle Kalsa”nın gerçekleştirileceği mekan olan OfisKafe’nin adresi, Gümrük Caddesi 2. Sokak No: 15 yerine yanlış yazılsa da…

Sokak numaralarını geçtim; sadece ana sponsor değil, destek veren, katkı sunan, kolaylık sağlayan, indirim yapan tüm kişi, kurum, kuruluş, kim varsa broşürde belirtir, haritada Ayvalık’ta olanların da yerlerini işaretlerdim örneğin…

http://www.baskasinema.com/ayvalik-film-festivali/cizelge-2019.php

Örneğin; Bilginer-Melin Ayvalık Sanat Kültür Eğitim Vakfı, Ma’adra Şarapları, Özgün Zeytincilik, mO Mimarlık Ofisi, AIMA Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi, Ayvalık Belediyesi

Örneğin;
Kendine Has

Örneğin;

OfisKafe, Kraft, Tipota Makarna, Antik Depo Zarbalı, Deniz Yıldızı, Yelken Restoran, Ares Cafe, İzvinya Cafe, Olifant Coffee, Babu Bar, Macaron Muhallebicisi, Old Town Coffee, Bardak Bar, No90 Bar, Aivali Food Art & Restoran

Biletleri nereden ve kaça temin edeceğiz derseniz; Sanat Fabrikası ön satış gişesi 28 Eylül’den itibaren her gün 10.00-19.00 arası açık. Öğrenciler ve 65 yaş üzerindeki izleyiciler için hafta içi gündüz seansları hem ön satış hem de festival sırasında 6 TL. Standart bilet fiyatları ise 15 TL.

Sanat Fabrikası (28 Eylül’den itibaren ve festival sırasında)

Ma’adra Binası (5 Ekim’den itibaren)

Vural Sineması (5 Ekim’den itibaren)

www.biletix.com

Biletix çağrı merkezi (0850 755 55 55). Haftanın her günü 10.00-19.00 saatleri arasında.

Huzurlarınızdan ayrılırken, festival afişine ve Sahir Erdinç’in festivale kazandırdığı, bu yıl da Yücel Kurşun’un fotoğrafı ve Emel Işıtan’ın görsel tasarımıyla afişte yer alan Ayvalık’a özgü bir midye türü olan Kidonya’ya da değinelim ve hem Ayvalık:’a hem Kidonya’ya hem de sinemaya saygı duruşu ile bitirelim…

Hayatımız sinema!

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.