Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nobel Fizik Ödülü, bu yıl, evrenin gelişimini daha iyi anlamamızı sağlayan üç araştırmacıya verildi

Nobel Fizik Ödülü’ne bu yıl layık görülen araştırmacılar belli oldu. Nobel Akademisi, bu yıl ödülü iki ayrı dalda toplam üç araştırmacıya, James PeeblesMichel Mayor ve Didier Queloz’a verdi. Nobel Akademisi, ödül alan araştırmacıların “evrenin gelişimi ve dünyanın evrendeki yeri hakkındaki anlayışımızı geliştirdiklerini” vurguladı.

Princeton Üniversitesi’nden Profesör James Peebles, fiziksel kozmoloji alanında yaptığı teorik keşifler nedeniyle ödüle layık görüldü.

Ödülün diğer yarısı ise güneş sistemi dışında bulunan bir gezegenin, güneşe benzer bir yıldızın yörüngesine girmesine ilişkin keşifleri nedeniyle Cenevre Üniversitesi’nden Profesör Michel Mayor ve Cambridge Üniversitesi’nden Profesör Didier Queloz‘a verildi.

Nobel Fizik Ödülü, Nobel Ödülleri kapsamında 1901’den beri, fiziğin çeşitli alanlarında faaliyet gösteren kişilere veriliyor. Ödül sahipleri, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından seçilen ve akademinin üyesi olan beş kişinin oluşturduğu bir komite tarafından belirleniyor. İlk Nobel Fizik Ödülü, 1901 yılında x-ışını keşfinden dolayı sunduğu üstün hizmetlerden dolayı Alman Wilhelm Conrad Röntgen’e verilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.