Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Binlerce İranlı kadın ilk kez stadyumda milli maç izledi

İranlı kadınlar 40 yıl sonra tribünlere geri döndü.

2022 FIFA Dünya Kupası Asya Elemeleri için karşı karşıya gelen İran ve Kamboçya milli takımlarının karşılaşmasını tam üç bin kadın, Tahran’daki Azadi Stadyumu’nda kendilerine ayrılmış özel bölümden izledi.

78 bin kişilik Azadi Stadyumu’nda kadınlara 3 bin sandalye ayrıldığı, biletlerin satışa çıkar çıkmaz tükendiği bildiriliyor.

İranlı kadınlar erkek futbolunu stadyumlarda izleyebilmek için yıllardır mücadele veriyor.

Bir maça erkek kılığında girip yakalanan ve altı ay hapis cezasına çarptırılacağı korkusuyla mahkeme binası önünde kendini ateşe veren Seher Hudayari adlı genç kadın geçen ay hastanede yaşamını yitirmişti.

Bu olayın ertesinde, ama büyük ölçüde kadın-erkek eşitliğini tüzüğüne alan ve ihlal durumunda kupadan men kararı alması muhtemel FIFA’nın baskısıyla, ilk aşamada milli maçlarla sınırlı olmak kaydıyla kadınların futbol stadyumlarına alınmasına izin çıktı.

İran milli futbol takımı, kadınların da tribünden izleyebildiği Dünya Kupası eleme grubunda kendi evindeki ilk maçında Kamboçya’yı 14-0 mağlup etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.