Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nobel Ekonomi Ödülü küresel yoksullukla mücadele çalışmalarına verildi

2019 Nobel Ekonomi Ödülü, küresel yoksullukla mücadele üzerine yaptıkları çalışmaları nedeniyle Abhijit Banerjee, Esther Duflo ve Michael Kremer‘a verildi.

Nobel Ödül Komitesi’nden yapılan açıklamada, “Ekonomi Bilimleri’nde 2019 yılı Sveriges Riksbank Ödülü, küresel yoksullukla mücadele konusuna deneysel yaklaşımları nedeniyle Abhijit Banerjee, Esther Duflo ve Michael Kremer’a verildi” denildi.

Banerjee, Duflo ve Kremer’ın çalışmaları sayesinde küresel yoksullukla mücadele kabiliyetinin geliştiğini belirten Nobel Komitesi’nin açıklaması şöyle: “700 milyondan fazla insan inanılmaz ölçüde düşük bir gelirle idare ediyor. Her yıl, 5 milyon çocuk, basit tedavilerle iyileştirilebilecek hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor. Bu yıl ödülü kazananlar, küresel yoksullukla mücadelede, sorunları daha küçük parçalara bölerek, bize yeni bir yaklaşım kazandırdılar.”

Nobel Ekonomi Ödülü, ekonomi alanında yapılan önemli katkılara verilen, dünyanın en prestijli bilim ödüllerinden biri. Ödül, İsveç’in merkez bankası Sveriges Riksbank tarafından bankanın 300. yıl dönümü olan 1968 yılında, Alfred Nobel’in 1895’teki vasiyetinin anısına kuruldu ve finanse edildi. Nobel Kimya ve Fizik Ödülleri gibi Ekonomi Ödülü sahipleri de İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından seçiliyor. Ödül ilk kez, 1969’da Hollandalı ve Norveçli ekonomistler Jan Tinbergen ve Ragnar Frische‘e “ekonomik süreçlerin analizinde dinamik modeller geliştirip uyguladıkları” için verildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.