Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ruhsat süresi dolduğu için Kazdağları’ndaki altın arama faaliyeti durdurulan Alamos Gold şirketinden açıklama: “Yerel halk projeye destek veriyor”

Çanakkale’de Kirazlı mevkiinde altın arama faaliyetleri için yaklaşık 195 bin ağaç kestiği anlaşılan Alamos Gold şirketinin faaliyet ruhsatının süresi dolduğu için yaptığı açıklamada “Yerel halk projeye destek veriyor” ifadelerine yer verdi. Açıklama Alamos Gold’un işlem gördüğü Toronto Menkul Kıymetler Borsası’nda da yayımlandı.

Çanakkale’deki Kirazlı Altın Madeni Projesi’nin sahibi Alamos Gold, Kanada’daki Toronto Menkul Kıymetler Borsası’na yaptığı açıklamada, yerel halkın maden projesine destek verdiğini, proje hakkında dolaşan yanlış bilgilerin şirket tarafından önlendiğini ileri sürdü.  

Hem Alamos Gold’un kendi sitesinde hem de şirket hisselerinin işlem gördüğü Kanada’daki Toronto Menkul Kıymetler Borsası’nda yer alan açıklamada, ruhsat süresi dolduğu için inşaat faaliyetlerinin durduğu, faaliyetlerin ruhsat süresinin uzatılması sonrasında tekrar başlayacağı belirtildi. Aynı açıklamada “Kirazlı Projesi bölgesindeki yerel topluluklar projeye destek vermeyi sürdürmektedir” ifadesi de yer aldı. 

Alamos Gold’un Toronto Menkul Kıymetler Borsası internet sitesinde de yer alan açıklamasında, “Kirazlı Projesi bölgesindeki yerel topluluklar projeye destek vermeyi sürdürmektedir” ifadeleri geçiyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından, 13 Ekim 2009 tarihinde Doğu Biga Mad. San. Tic. A.Ş.’ye, yani Alamos Gold’un Türkiye’deki iştirakine verilen IV. Grup İşletme Ruhsatı’nın süresi 13 Ekim 2019’da yani dün sona erdi. Şirketin altın arama faaliyetlerine devam etmesi için ruhsat süresinin uzatılması gerekiyor.

Borsaya, “Projeye yerel destek sürüyor” açıklaması

14 Ekim 2019, yani bugün tarihli açıklamada, hisseleri New York Menkul Kıymetler Borsası (NYSE) ile Toronto Menkul Kıymetler Borsası’nda (TSX) işlem gören Alamos Gold şu açıklamayı yaptı:

“Alamos Gold bugün itibarıyla Kirazlı projesindeki tüm inşaat faaliyetlerini, 13 Ekim 2019’da süresi dolan maden işletme ruhsatı uzatılana dek durdurmuştur. İşletme ruhsatları iptal edilmemiş ve bu tarih itibarıyla uzatılabilir olsa da uzatma gerçekleşmeden inşaat faaliyetlerinin sürdürülmesi mümkün değildir.

Şirket tüm idari gereksinimleri yerine getirmiş ve işletme ruhsatının yenilenmesi için tüm koşulları sağlamıştır; makul olarak bu süresi dolan ruhsatın uzatılması beklenmektedir. Kirazlı Projesi bölgesindeki yerel topluluklar projeye destek vermeyi sürdürmektedir. Şirket Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’yla çalışmaya devam etmekte ve inşaat faaliyetlerinin devam etmesine olanak tanıyacak işletme ruhsatının uzatılması için girişimlerine devam etmektedir”.

“Yerel halk destekliyor” diyen şirket yanıltıcı bilgilerden yakındı

Toronto Menkul Kıymetler Borsası’na gönderilen açıklamada Alamos Gold, proje hakkında sosyal medyada çıkan yanıltıcı içerikten de şikâyet etti: “Proje hakkında yanlış bilgiler sosyal medyada dolaşmaktadır. Şirket proje hakkında doğru bilgi paylaşmaya devam etmekte ve protestolara ve sosyal medyadaki hatalı içeriklere yol açan yanlış bilgileri önlemeyi sürdürmektedir.”

5 Ağustos 2019 Büyük Su ve Vicdan Nöbeti Buluşması’ndan bir kare (Fotoğraf: Çanakkale Belediyesi)

Alamos Gold açıklamasında, “Kirazlı Projesi bölgesindeki yerel topluluklar projeye destek vermeyi sürdürmektedir” ifadesini kullansa da maden projesi, ağaç kıyımının boyutunun orta çıkmasının ardından tüm Türkiye’nin tepkisini çekti. Çanakkale halkının 26 Temmuz 2019’da başlattığı Su ve Vicdan Nöbeti hâlâ maden yakınlarındaki Balaban mevkiinde sürüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.