Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trans kadın atletlere testosteron seviyesi engeli – Itır Erhart ile söyleşi: “Siz kendinizi nasıl tanımlıyorsanız o kategoride yarışabilmeniz gerekir”

Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF), trans kadın atletleri yakından ilgilendiren yeni düzenlemeleri açıkladı. Açıklamaya göre, testosteron seviyesi yüksek olan trans kadın atletler kadınlar kategorisinde yarışamayacak.

Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği Konseyi, Katar’ın başkenti Doha’da yapılan toplantıda atletleri yakından ilgilendirecek yeni düzenlemeleri açıkladı. Bu düzenlemelerin içinde trans kadın atletleri yakından ilgilendiren kararlar dikkat çekiyor.

Trans kadın atletler kadın kategorisinde yarışamayabilir

1 Ekim 2019 tarihinden itibaren geçerli olan düzenlemelere göre kadın kategorisinde yarışmak isteyen trans kadın atletler bir yıl boyunca testosteron seviyelerinin beş nanomolün altında olduğunu kanıtlamak zorunda. Testosteron seviyeleri beş nanomolün üzerinde çıkan atletler, kadın kategorisinde yarışamayacak.

Düzenlemeler arasında trans kadın atletlerin kadın olduğuna dair yazılı belge sunma zorunluluğu da var.

“Siz kendinizi nasıl tanımlıyorsanız o kategoride yarışabilmeniz gerekir”

İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Itır Erhart, IAAF’ın yeni düzenlemelerinin çok sorunlu ve dışlayıcı olduğunu, kişi kendini nasıl tanımlıyorsa o kategoride yarışabilmesi gerektiğini belirtti:

“Konuyu çok sorunlu buluyorum. Çünkü kadınlığın veya erkekliğin testosteron seviyesiyle ölçülmesi kendi içinde çok problemli. Bütün erkekler de eşit derecede testosteron üretmiyor. Çok düşük derecede testosteron üreten erkekler var, çok yüksek miktarda üretenler de var. Bunları da kategorik olarak ayırmamız mı gerekiyor? Uygulama çok dışlayıcı. Bir bireye ‘sen kadınsın’ veya ‘erkeksin’ demek hiçbir bilim insanına düşmez. Orada beyan esastır. Siz kendinizi nasıl tanımlıyorsanız o kategoride yarışabilmeniz gerekir.”

Caster Semenya şampiyonaya katılamadı

IAAF, Güney Afrikalı atlet Caster Semenya‘ya testosteron oranının yüksek olması sebebiyle kadınlar kategorisinde yarışabilmesi için testosteron düşürücü ilaç kullanımını zorunlu kılmıştı. Fakat atlet, ilaç kullanımını reddetmişti.

Semenya, getirilen testosteron seviyesi kararıyla Doha’da yapılan Dünya Atletizm Şampiyonası’na katılamadı. Semenya’nın iki olimpiyat ve üç dünya şampiyonluğu bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.