Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bolivya’da seçim kurulu 24 saat içinde iki farklı sonuç açıklayınca sokaklar karıştı

Bolivya‘da Yüksek Seçim Kurulu pazartesi gecesi geç saatlerde dördüncü dönemi için yarışan mevcut Devlet Başkanı Evo Morales‘in çekişmeli geçen seçimleri kazanmaya yetecek kadar oy aldığını gösteren yeni verileri açıkladı. Bu açıklama, muhalefetin “seçimlerde hile yapıldığı” iddialarını alevlendirirken sokaklarda da protesto gösterileri başladı.

Karanlığın çökmesiyle Tarija ve Sucre şehirlerinden protestocular seçim sandıklarını yaktı ve oy kullanma merkezlerini ateşe verdi.

Seçim Kurulu gece yarısı veri aktarımını durdurdu

Bolivya’da Yüksek Seçim Kurulu pazar günü, seçim sonuçlarının ikinci tura gidilmesi gerektiğini gösterdiği gerekçesiyle ön sayımları durdurmuştu. Kurul, 24 saatlik aranın ardından sayımları güncelleyerek Morales’in ilk turda kazanmasına yetecek kadar oy aldığını gösteren verileri yayımladı. Veriler Morales’in oyların yüzde 46.85’ini aldığını, rakibi Carlos Mesa’nınsa yüzde 36.73’lük oy oranına sahip olduğunu gösteriyor.

Muhalefet lideri Mesa: Halkın iradesiyle dalga geçiyorlar

Yüksek Seçim Kurulu’nun açıklamasının ardından başkent La Paz‘da da göstericiler polisle çatışırken Mesa, kurulun açıklamasını utanç verici bulduğunu belirterek sonuçları tanımadığını söyledi. Gazetecilere konuşan Mesa, “Halkın bu sonuçları kabul etmeyeceğine inanıyoruz. Bu hükümet bir çıkmaza girdi. Halkın iradesiyle dalga geçiyorlar” dedi.

Bolivyalı siyaset analisti Franklin Pareja’ysa yaptığı açıklamada, “Belirsizlik var ve bir çatışmanın başlangıcını görüyoruz. Bu gerilimi sarsıntıya dönüştüren bir iklim yaşanabilir” dedi.

Yüksek Seçim Kurulu’nun açıklmasından bir gün önce, oyların yüzde 84’ünü sayıldığı anda Morales’in yeterli oy alamadığı açıklanınca Mesa, seçimin ikinci tura kalmasını kutlamaya başlamıştı. Seçim öncesi yapılan anketler de ikinci tura işaret ediyordu. Bundan önceki üç dönemde rahat kazanan Morales ise pazar akşamı kırsaldan gelecek oylarla birinci turda ihtiyacı olan oyu alacağını ısrarlıydı.

Güney Amerika’nın en fakir ülkesi olan Bolivya‘da eski bir koka yetiştiricileri sendikası lideri olan Morales’e olan destek; ekonomik yavaşlama, yolsuzluk endişeleri ve antidemokratik uygulamalar nedeniyle son yıllarda giderek azalmıştı.

Evo Morales

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.