Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP’den Diyarbakır’da kayyum protestosu

Halkların Demokratik Partisi‘nin (HDP) milletvekilleri bugün Diyarbakır’da bir araya gelerek, son günlerdeki tutuklamalar ve kayyum atamalarını protesto etti. Polis kordonu arasında açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Kayyum şiddettir, zülümdür. Bir faşist düzendir. Bu düzene her şeyden önce parlamenterler karşı çıkmalıdır” dedi. HDP’nin basın açıklamasına Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) de katıldı.

Polis basın açıklamasına önce izin vermedi. HDP’lilerle polis arasındaki görüşmelerin ardından basın açıklaması yapıldı.

Temelli, TBMM’nin kayyum atamalarına kayıtsız kalmamasını istedi:

Parlamentoya uyarı ve protesto mesajı verdik. Ülkenin kentlerine kayyum atanırken, parlamentonun duyarsız ve kayıtsız kalması kabul edilemez. Parlamento öncelikle bu saldırıyı kendisine yönelik kabul etmeli ve inisiyatif almalı. Kayyum şiddettir, zülümdür. Bir faşist düzendir. Bu düzene her şeyden önce parlamenterler karşı çıkmalıdır.”

HDP, kayyumları protesto etmek için TBMM çalışmalarını üç gün süreyle boykot kararı almıştı. Temelli, şöyle devam etti:

“Üç günlük eylemimizle tüm milletvekillerine çağrımızdır: Bu zulme sessiz kalmayın. Kürt halkı arkanızdadır. Yasalardan aldığınız güçle gereğini yapın. Yapmazsanız bilin ki, kayyum size de atanmıştır. Bir an önce kayyumların kentlerimizden defolup gitmesini istiyoruz. Kentin sahibi Kürt halkıdır.”

Diyarbakır’ın daha önce görevden alınan Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı dün tutuklanmıştı. Son olarak Diyarbakır’ın Kocaköy, Kayapınar ve Bismil ilçelerine de kayyum atanmıştı.

Daha önce Van ve Mardin belediyelerine atanan kayyumların görev süresi de uzatıldı. 2019’da 12 HDP’li belediyeye kayyum atandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.