Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Soçi mutabakatı – Suriye ordusu Türkiye sınırında gözlem noktaları kuracak

Rus Interfax haber ajansı, Rusya Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Suriye yönetiminin Türkiye sınırı boyunca 15 gözlem noktası kuracağını duyurdu. Interfax’a göre bu karar, dün Rusya’nın Soçi kentinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya lideri Vladimir Putin arasında yapılan görüşmelerde alındı.

TASS ajansı ise ilk Rus askeri polislerinin Kobani’ye ulaştığını bildirdi.

Rusya Savunma Bakanlığı‘ndan yapılan açıklamaya göre bu birlikler, YPG’nin çekilmesine yardımcı olacak.

Bu gelişmeler olurken, Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dimitri Peskov, YPG’yi uyardı. Peskov, YPG’nin çekilmemesi halinde, Suriye ve Rus askerlerinin de bölgeden çekileceğini vurguladı ve bu durumda YPG’nin yeniden Türk ordusuyla karşı karşıya kalacağını belirtti. Peskov, böyle bir durumda Türkiye’nin YPG’yi “ezeceğini” söyledi.

Erdoğan ve Putin dün Soçi’de altı saatten fazla görüştü. Görüşmenin ardından yayınlanan 10 maddelik mutabakata göre Türkiye, Fırat’ın doğusunda harekâtla girdiği yerleri muhafaza edecek, kalan sınır boyunca Türk-Rus ortak devriyeleri gezecek. Türkiye, anlaşmaya varılmasının ardından Suriye’deki askeri harekâtını durdurdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.