Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Saharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü, hapisteki Uygur ekonomist İlham Tohti’ye verildi

Avrupa Parlamentosu‘nun insan hakları ve ifade özgürlüğü konularında öne çıkan kişilere verdiği Saharov Ödülü‘nün bu yılki sahibi, Çin’de cezaevinde bulunan Uygur ekonomi profesörü İlham Tohti oldu.

Avrupa Parlamentosu, ödülü Tohti’nin aldığını açıklarken Çin yönetimine Tohti’yi serbest bırakma çağrısında bulundu. Parlamento Başkanı David Sassoli, Strasbourg’da ödülle ilgili yaptığı konuşmada “Avrupa Parlamentosu Çinli yetkililerden Tohti’nin hemen serbest bırakılmasını istiyor” dedi.

Çalışmalarından ötürü Avrupa Parlamentosu’nun Tohti’ye tam destek olduğunu ifade eden Sassoli, Uygur yazarın Çin yönetimi ve Uygurlar’ın birbirini daha iyi anlaması yönünde mücadele verdiğini vurguladı.

50 bin euroluk maddi değeri olan Saharov Ödülü‘nün takdim töreni aralık ayında Strasbourg’da yapılacak. Tohti daha önce “Uygur halkına bir ses verdiği gerekçesiyle” Avrupa Konseyi’nin Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü’ne de layık görülmüştü.

Tohti, beş yıl önce Pekin Üniversitesi’nde ekonomi profesörü olarak görev yaptığı sırada “bölücülük” suçlamasıyla müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Çin’deki Müslüman Uygur azınlığın tanınmış temsilcilerinden olan Tohti yarın 50 yaşına giriyor.

1988’den bu yana her yıl Avrupa Parlamentosu tarafından verilen Saharov Ödülü, insan hakları, azınlıkların korunması, devletler hukukuna saygı ve fikir özgürlüğü alanlarında hizmeti geçen kişi ve kuruluşlara veriliyor. Ödül, Sovyet fizikçi ve Nobel Barış Ödülü sahibi Andrey Saharov‘un adını taşıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.