Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erkek şiddeti bitmiyor: Üniversite öğrencisi tacize uğradı, şikayetçi olmak için karakola gittiğinde polis, “Devlet kurumunda bacak bacak üstüne atamazsın” dedi

16 Ekim 2019 tarihinde İstanbul Çapa’da evine girmek üzere olan 21 yaşındaki kadın, yaşadığı apartmanda cinsel tacize uğradı. Cinsel şiddete maruz bırakılan genç kadın, yaşadıklarını Medyascope’a anlattı. Şikayette bulunmak için gittiği karakolda ifadesini alan polisin tavrının çirkin olduğunu aktaran genç kadın, “Beyanım neden yeterli değil?” diye sordu. 

Cinsel şiddete maruz bırakıldıktan hemen sonra evinin yakınlarındaki karakola gidip şikayetçi olmak isteyen genç kadın, ayaküstü ifadesinin alındığını, polisin bekçiyle birlikte olay yerine geri döndüğünü anlatıyor. Araçta yol boyunca radyodan komedi programı dinleyen polis ve bekçinin, olay yerine geldiklerinde de aynı tutumu sergilemeye devam ettiğini söyleyen hayatta kalan* yaşadıklarını şöyle anlatıyor: 

“Olay yerinde kamera olup olmadığına baktıktan sonra ısrarlarıma rağmen tacizin asıl gerçekleştiği yer olan apartmana bakmayı reddettiler. Sosyal medya üzerinden tacizcinin fotoğrafını buldum, oturduğum apartmanın yan tarafında bulunan kafe çalışanı kadına tacizcinin fotoğrafını göstererek olayı hatırlattım. Bütün ısrarlarımıza rağmen olay yerine gelen polis ve bekçi, görgü tanığını dinlemeyi gerekli görmedi.”

“Polis neden bağırmadığımı sorguladı”

Genç kadın tekrar karakola döndüğünde ise olay yerinde yaşadıklarını başka bir polis memuruna anlattığını, bunun üzerine görgü tanığının karakola ifadesi alınmak üzere çağrıldığını belirtti. Hayatta kalan sonrasında yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Başka bir polis memuru, ‘Biri beni taciz edecek ben ortalığı yıkardım, bu bağırmamış bile. Bana pek de şey gelmedi’ dedi. Bunun üzerine küçük bir tartışma çıktı. Başka bir polis memuru, ‘Boşver, bakma sen ona’ dedi, bu cümleleri eden polis için.”

İfadesi alınırken polis memuru, kayyum eylemleri dolayısıyla adli sicil kaydının bulunduğunu üzerine basarak dile getirince genç kadın, yargılamasının devam ettiğini ve bu durumun yaşadığı taciz olayı ile bir alakası olmadığını dile getirdi. İfadesi alındığı sırada büyük bir önyargı ile karşılaştığını belirten kadın şunları söyledi:

“Kimlikte tesettürlü bir fotoğrafım var. Polis memuru üzerimdeki kısa elbiseme yargılayarak baktı. Olayı anlatırken bacak bacak üzerine atmıştım, polis memuru; düzgün oturmamı devlet kurumunda bacak bacak üzerine atamayacağımı ve saygısızlık ettiğimi söyledi.”

Polis memurunun çok çirkin bir dil kullandığını defalarca kez ifade eden genç kadın, sosyal medyadan bulduğu tacizcinin fotoğrafını kanıt olarak memura vermeye çalıştığını, ısrarları sonucunda fotoğrafın kabul edildiğini söyledi.  

Polislerin apartmanda kamera olup olmadığını kontrol etmediklerini, kanıtların yetersiz olduğunu belirttiklerini söyleyen kadın, “Beyanım niye yeterli değil?” sorusuna ise “Beyan yeterli değil, kamera görüntüsü gerekiyor” cevabını aldı.

(*) Cinsel taciz mağduru olan kişi ismini vermek istemedi.

Söyleşinin tamamı için

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.