Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İlhan Uzgel: “ABD askerleri YPG’yi güçlendirmek için Suriye’de kaldı, petrol için değil”

Prof. Dr. İlhan Uzgel, ABD’nin Suriye’de asker bırakma kararının asıl sebebinin petrol değil, YPG’nin daha fazla zayıflamasının önüne geçmek olduğunu söyledi. Uzgel’e göre, ABD bu durumu meşrulaştırmak için de IŞİD tehdidini öne sürüyor. Uzgel ile Medyascope’tan Merve Özçelik konuştu.

Uzgel şunları söyledi:

“Petrol rezervleri şu anda YPG’nin elinde kalan tek koz oldu. Amerika, bu kozu kullanmak istiyor ve bunu kaptırmak istemiyor. Suriye rejimi, belki arkada İran’ın da desteği ve Rusya’nın göz yummasıyla, ani bir operasyonla bu bölgeyi ele geçirebilir. Çünkü YPG de hazırlığını muhtemelen Türkiye’nin operasyonuna göre yaptı. Dolayısıyla burası biraz zayıflamış olabilir. Bunu telafi etmek için Amerika da ek birlik göndermiş olabilir.”

Uzgel’e göre, ABD’nin asker bırakma kararında ileri sürdüğü IŞİD gerekçesi de gerçekçi değil:

“IŞİD’in böyle bir gücü yok şu anda. Hiçbir hava üstünlüğü yok, ağır silahları yok. O yüzden IŞİD’in petrol bölgelerine geçmesi mümkün değil. Amerika böyle söylemek zorunda kaldı, başka türlü meşrulaştıramazdı. Bütün aktörler eylemlerini IŞİD üzerinden meşrulaştırmaya çalışıyorlar. Amerika da bunu yapıyor sonuçta. Biz burayı pazarlık olarak kullanacağız diyemiyor, IŞİD tehdidine dikkat çekiyor.”

Amerikan Newsweek dergisi, Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon) kaynaklarına dayandırdığı haberinde, ABD’nin Suriye’nin doğusundaki petrol sahalarının korunması amacıyla 30 Abrams tankından oluşan zırhlı tugayın yarısını konuşlandırmayı planladığını yazdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.