Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni Delhi “dev bir gaz odasına” dönüşünce okullar tatil edildi, milyonlarca gaz maskesi dağıtıldı

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi‘de güvenli seviyelerin fazlasıyla üzerine çıkan hava kirliliği, yetkilileri trafiğe çıkan araç sayısını azaltacak tedbirler almaya yönlendirdi.

Alınan kararla bugünden itibaren plaka numarası tek ve çift rakamla biten özel araçlar aynı gün trafiğe çıkamayacak. Uygulamanın 15 Kasım’a kadar sürmesi planlanıyor. Hindistan benzer uygulamaları, 2016 ve 2017 yıllarında da devreye sokmuştu.

Uygulamayı ihlal eden sürücülere 4 bin rupi (yaklaşık 320 Türk Lirası) ceza kesilecek. Toplu taşıma araçları, ambulanslar, polis arabaları, taksiler ve iki tekerlekli taşıtların yanı sıra, arabada tek başına bulunan kadınlar uygulamadan muaf tutulacak.

Delhi Eyalet Başbakanı: “Yeni Delhi gaz odasına dönüştü”

Yeni Delhi’de hava kirliliği özellikle sabah ve akşam saatlerinde yoğunlaşıyor. Kirlilik nedeniyle okulların tatil edildiği, milyonlarca gaz mahkemesinin dağıtıldığı Delhi eyaletinin Başbakanı Arvind Kejriwal, hava kirliliğinin “dayanılmaz” düzeye ulaştığını belirterek, merkezi hükümetten derhal gerekli adımları atmasını istemişti.

Kejriwal halka da, “Komşu eyaletlerde tarlalarda anız yakılması nedeniyle Yeni Delhi bir gaz odasına dönüştü. Kirli havadan kendinizi koruyun ve maskelerinizi takın” çağrısı yaptı.

Zararlı parçacık oranı güvenli seviyenin 20 kat üstünde

Havada akciğerlere oturan zararlı parçacık oranının (PM 2.5) metreküp başına 533 mikrograma çıktığı bildiriliyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün 24 saat ortalaması için belirlediği sınır ise 25 mikrogram.

Küresel çapta anlık hava kalitesi ölçümlemesi yapan Dünya Hava Kalitesi Endeksi‘nin verilerine göre, Yeni Delhi’de PM 2.5 seviyesi 479’a, yani güvenli seviye eşiğinin yaklaşık 20 katına ulaşmış durumda.

Hindistan sağlık yetkilileri: “Sokağa çıkmayın”

Hindistan’da sağlık yetkilileri Yeni Delhi halkına sokağa çıkmamaları çağrısında bulunuyor ve açık havada geçirilen zamanın en aza indirilmesini söylüyor.

Kentte okullar da salı gününe kadar tatil edilmiş durumda. Tatil süresinin uzatılması da gündemde.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.