Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Amedspor Başkanı Metin Kılavuz: “Kayyumun bize olumsuz etkisi oldu, her takım bizimle milli maçlara çıkar gibi çıkıyor

Amed Sportif Kulüp Başkanı Metin Kılavuz, Diyarbakır’da 2016 ve 2019 yıllarında belediye başkanlarının görevden alınıp yerlerine kayyum atanmasının Amedspor’u olumsuz etkilediğini söyledi.

Amedspor’u siyaset ile yan yana getirdiklerini, ancak kulubün dini, dili ve inançları farklı olan insanları aynı çatı altında toplayan, evrensel değerleri benimseyen bir barış kulübü olduğunu belirten Kılavuz, “Bizimle karşılaşan takımlar sanki milli maça çıkar gibi bir motivasyon ile sahaya çıkıyor. 120 dakika mehter marşı çalıyorlar. Bizi niye ayrıştırıyorsunuz, niye ötekileştiriyorsunuz” diye konuştu.

Amedspor Kulüp Başkanı Metin Kılavuz, kulüp binasında hem basın mensuplarının sorularını hem de sosyal medya üzerinden taraftarların takım ile ilgili sorularını yanıtladı. Önce takım ile ilgili genel bilgiler veren Kılavuz, Amedspor’un aslında başkanı ve yönetimi olmadığını, Amedspor’un taraftarın ve halkın takımı olduğunu belirtirken şöyle konuştu: “Çok seri bir şekilde transfer çalışmaları yaptık. Hoca arayışımız oldu. Ben kişisel olarak yerelden beslenmeyecek bir sürecin sürdürülebilir ve başarılı olamayacağını söyledim. Onun için yerelden bir hocamız ile anlaştık ve onunla transfer yaptık. Kayyum atanması transfer sürecine denk geldi ve olumsuz etki yaptı. Yönetim ile oturup konuştuk. Nihayetinde Amedspor için çok istediğimiz bir süreci yaşayamadık. Sportif anlamda Amedspor 11 puan ile haketmediği bir yerde, istediğimiz oyunu oynayamadık.”

“Amedspor; dini, dili ve inançları farklı olanların bir araya geldiği çatıdır”

Başkan Kılavuz, sportif yaşamın biraz da mali olanaklarla alakalı olduğunu, bir dönem 2 bin lisanslı sporcusu ile Fenerbahçe’den sonra bu anlamda Türkiye’nin ikinci büyük kulübü olduklarını kaydederek, “Bize göre spor dini, dili kökeni ne olursa olsun herkesi bir araya getirip barışı oluşturan bir kültürdür. Amedspor bir takımın ötesindedir, Bugün Amedspor’a baktığımızda dini, dili ve inançları farklı grupları bir araya getiren bir çatıdır. Dört büyüklerden sonra en fazla kitlesel taraftarı olan külüptür. Bu takım halkın takımı ve barış ve evrensel değerleri savunan bir takmdır” dedi.

“Amedspor’a yapılanların onda biri başka bir kulübe yapılsaydı bırakın kulübü, bir tabelaları bile olmazdı. Bugün tabelamız duruyorsa çok değerlidir, eski yönetimlere ve halkımıza teşekkür ediyorum” diyen Başkan Kılavuz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Türkiye’de SMS ile para toplamasına izin verilmeyen tek kulüp Amedspor’dur”

“Kayyum süreçlerini demokrasi ve hukuk ile açıklamak abestle iştigaldır. Belediye başkanı yüzde 60 oy alıyor. Halk iradesine ipotek koyuyorsunuz. Seçilmişi alıp yerine kayyum atamak, demokrasi ve hukuk ile bağdaşmıyor. Türkiye’de bu akıl tutulmasına son verilmesi gerekiyor. Yeniden ‘Bölgede barış sürecine neden geri dönülmesin’ diyoruz. Türkiye’nin demokratik ve refah seviyesi yüksek bir ülke olması hepimizin dileğidir. Kayyum süreçleri bizi olumsuz etkiledi. Bütün kulüplerin yerel dinamikler ile bağı güçlüdür. Türkiye’de tüm takımlar, ilçe takımları dahil, SMS eliyle kampanyalar düzenledi, derneklerin para toplama yasasına göre izin alması gerekiyor. Türkiye’de tek izin alamayan kulüp Amedspor’dur. Neden hiçbir gerekçe ve açıklama yoktur. Başvurumuz reddedildi. En büyük ekonomik kampanyalarımızdan biri SMS projeesi olacaktı. Kampanya ile her mesaj ile 5 lira toplanacaktı.”

“Takımlar bizimle milli maça çıkar gibi maça çıkıyor”

Kulüp Başkanı Metin Kılavuz, “Bu ayrımcılık ve ötekileştirme niye” diye sorarak, Amedspor’un sürekli siyaset ile yan yana anılmasından yakındı: “Bizim külübümüzün de bir bakışı vardır. Bu demokratik, eşit ve özgürce barış içinde bir arada yaşamı esas alan evrensel bir bakıştır. Türkiye’de siyaset yapmaya en uzak kulüp Amedspor’dur. Maçlarda asker selamını veriyorlar. İzahatı yoktur. Takımlar deplasmanlarda bizimle maça çıktıklarında milli maça çıkılıyor havası ile çıkılıyor. 120 dakika boyunca mehter marşları çalıyorlar. Amedspor’u niye ayrıştırıyorsunuz, Amedspor’un İstiklal Marşı’nı ıslıkladığı söyleniyor. Bu doğru değildir. Türkiye’deki halkların değeri bizim değerimizdir; bizim değerlerle sembollerle sorunuz yoktur ve onlara saygılıyız. Yaşananlar sporun ruhuna uygun değildir. Bize gelen takımlar da sahaya çıkarken düşman ve rakip gibi görüyorlar. Bunun doğru olmadığını ifade ediyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.