Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boşanma aşamasında olduğu kadını defalarca öldürmeye kalkan sanık ilk kez hâkim karşısına çıktı, tutukluluğunun devamına karar verildi

İstanbul’da boşanma aşamasında olduğu Ayşegül Cora’ya kurşun yağdıran, kaldırıldığı hastanede de öldürmeye çalışan Hasan Cora, bugün ilk defa hâkim karşısına çıktı.

İstanbul’da geçen haziran ayında yaşanan olayda, Ayşegül Cora, boşanma aşamasında olduğu erkek tarafından sokak ortasında silahla saldırıya uğradı. Saldırgan Hasan Cora, Ayşegül Cora’yı kaldırıldığı hastanede de öldürmek istedi ancak yakalanıp tutuklandı. O günden beri tutuklu bulunan Hasan Cora, bugün ilk defa hâkim karşısına çıktı. Hasan Cora hakkında düzenlenen iddianamede “birinci derece akrabayı tasarlayarak öldürme teşebbüsü” ve “Ateşli Silahlar Kanunu’na muhalefet” suçlarından 23 yıla kadar hapis cezası isteniyor. 

Duruşmadan önce basın açıklaması yapıldı

Duruşma öncesi yapılan basın açıklamasında söz alan Ayşegül Cora, “Adalete inanıyorum, kızlarıma ve bana bir şey yapmasın. Hepinize geldiğiniz için teşekkür ediyorum” dedi. Basın açıklamasını Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi’nden Zeynep Gerçek okudu. Açıklamada erkek şiddetine ve 6284 sayılı yasanın uygulanmasına dikkat çekildi. “Ayşegül’e sahip çıkmak, kendimize sahip çıkmaktır” denilerek herkes bu davayı takip etmeye çağrıldı.

Sanık ek süre talep etti, “Pişmanım” dedi

Bugün görülen duruşmada sanık Hasan Cora, mahkeme dosyalarının eline ulaşmadığını, bu sebeple avukatıyla görüşemediğini söyledi. Avukatı da ek süre talep etti. Hasta olduğunu, duruşmadan çıkmak istediğini söyleyen Cora’ya hâkim izin vermedi.

“10 senelik ilişkisi var”

Duruşmada yaşadıklarını anlatan Ayşegül Cora, evliliği boyunca fiziksel ve psikolojik şiddet gördüğünü, bir yıl önce failin kendisini balkondan atmaya çalıştığını söyledi. Aldatıldığını ve Hasan Cora’nın başka bir kadınla 10 yıllık ilişkisi olduğunu söyleyen Cora, ayrılmak istediğini söylediğinde de tehdit ve şiddet gördüğünü belirtti. Ayşegül Cora ayrıca, Hasan Cora’nın kendisi ve çocuklarının üstüne borç yaptığını, evi ve işiyle ilgilenmediğini, sürekli alkol kullandığını söyledi. Cora son olarak, “Can güvenliğimden endişeliyim, sanığın cezaevinden çıkmasını istemiyorum” dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın müdahillik talebi kabul edildi 

Davaya İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi, Çanakkale Barosu Kadın Hakları Merkezi ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı müdahil olmak istedi. Fakat sadece bakanlığın müdahillik talebi kabul edildi.

Kızları tanık olarak dinlendi

Ayşegül Cora’nın iki kızı da sanıktan şikayetçi olduklarını ve davaya katılmak istediklerini söyledi. Fakat talepleri doğrudan zarar görmedikleri gerekçe gösterilerek reddedildi. Tanık olarak ikisi ayrı ayrı dinlendi. Annelerine yapılan ve kendilerinin de yaşadıkları psikolojik ve fiziksel şiddetten bahsettiler. 

Tutukluluk halinin devamına karar verildi

Duruşmanın sonunda tekrar söz verilen sanık Hasan Cora, “Pişmanım, beraatımı talep ediyorum” dedi. Sanığın avukatı savunma için ek süre talep edip, müvekkilinin serbest bırakılmasını istedi. Fakat mahkeme, sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 17 Ocak’ta görülecek. 

Avukat Polat: “Cezada indirim istemiyoruz

Ayşegül Cora’nın avukatı Melike Polat, adalet beklediklerini, öz savunma hakkını kullanan kadınlardan esirgenen indirimlerin şiddet uygulayan erkeklerden de esirgenmesi gerektiğini belirtti.

Ne olmuştu?

İstanbul’da yaşayan Ayşegül Cora, geçen haziran ayında boşanma aşamasında olduğu eşi Hasan Cora tarafından sokak ortasında sekiz kurşunla saldırıya uğradı. Olay esnasında silah seslerini, Ayşegül Cora’nın Hasan Cora’ya karşı tedbir amaıyla telefonuna yüklediği ses kaydedici program kaydetti. Olayın hemen sonrasında hastaneye kaldırılan Ayşegül Cora şans eseri hayatta kaldı. Fakat Hasan Cora, Ayşegül Cora tedavi altındayken hastaneye gelip burada da kadını öldürmeye çalıştı. O esnada yakalanan Hasan Cora, tutuklanıp cezaevine gönderildi.

Sistematik bir şekilde şiddet gören Ayşegül Cora, daha önce de Hasan Cora’dan kaçmak için Manisa’da yaşayan kızının yanına gitmişti. Ancak Hasan Cora burada da Ayşegül Cora’yı bulmuş, annesini korumaya çalışan kızının kayınpederini ağır yaralamıştı. Olay sonrasında tutuklanan Cora, 8 ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.