Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan-Trump zirvesi: ABD Başkanı, YPG ile işbirliğinin devam edeceğini söyledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vaşington’da ABD Başkanı Donald Trump ile görüştü. Beyaz Saray’da yapılan görüşmede Suriye’den Fethullah Gülen’e, S-400’lerden Ermeni tasarısına kadar çok sayıda konu ele alındı. Ortak basın toplantısında Trump, YPG ile işbirliği yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Trump, YPG liderlerinden Mazlum Kobani için “Kendisiyle yakın bir işbirliğimiz var. Cumhurbaşkanıyla da yakın işbirliğimiz var” diye konuştu:

“Onunla çok iyi bir telefon konuşması yaptık. Çok yakın çalışıyoruz. Sizin Cumhurbaşkanınız ile de çok yakın çalışıyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, Amerikan istihbarat teşkilatı CIA dahil olmak üzere, Amerikalı yetkililere Kobani’nin bir terörist olduğunu kanıtlayan belgeler sunduklarını açıkladı:

“Bu teröristin ABD gibi bir ülkenin başkanı tarafından muhatap alınmasını üzüntüyle karşıladım. Yüzlerce insanımızın öldürülmesine neden olan bir teröristtir. Böyle birisinin bizim stratejik ortağımız tarafından böyle karşılanması bizi üzmüştür.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sorunlarının Kürtler’le değil, teröristlerle olduğunu söyledi.

Erdoğan, Fethullah Gülen’in iadesi konusunda da ABD’ye yeni belgelerin verildiğini ve bu konuda da Amerikan yönetiminin harekete geçmesini beklediklerini belirtti.

Erdoğan şunları söyledi:

Bütün bu olayların faili olan bir insanın ABD’de 400 dönüm bir arazide yaşayarak oradan dünyadaki başka yerleri idare etmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Bu seyahatimizde belgeler ayrıca getirdik, bunları da kendilerine takdim edeceğiz. Umarım bu belgeler ışığında bizden nasıl teröristler istendiğinde veriyorsak onlar da verirler.”

Trump ve eşi Melania Trump, Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ı Beyaz Saray’da karşıladı. İki liderin baş başa görüşmesi 1 saat 15 dakika sürdü, ardından da heyetlerin katılımıyla bir çalışma yemeği yapıldı. Erdoğan ve Trump, Beyaz Saray’da senatörlerle de bir araya geldi. Senatörler S-400 savunma sistemlerinin alınmasına dair endişelerini anlattı ve Türkiye’nin Kürtler’e karşı herhangi bir saldırıda bulunmasını istemediklerini söyledi.

Erdoğan ise “Kürtler ile teröristler arasında bir ayrım yapmak gerekiyor. Kürtler benim kardeşlerim ve en fazla Kürt benim ülkemde yaşıyor” dedi.

Türkiye ve ABD arasında yaklaşık bir yıldır devam eden S-400 krizi de görüşmede ele alındı. Ama basın toplantısında yapılan açıklamalar, bu konuda ilerleme olmadığını gösterdi. Trump, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 savunma sistemi için “Çok büyük zorluk oluşturuyor, umarız bunu düzeltebiliriz” dedi. İkili görüşmeden önce yapılan basın toplantısına katılan Cumhuriyetçi Parti senatörleri de Erdoğan’a “S-400’leri almayın” çağrısı yaptı.

Görüşmelerin ardından yapılan resmi Beyaz Saray açıklamasında da, “Diğer konularda ilerleme sağlanabilmesi için, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemi konusu etrafındaki sorunları çözmeliyiz” denildi.

Erdoğan ise basın toplantısında Patriot hava savunma sistemlerine değindi:

“Değerli dostum Trump, Türkiye’nin Patriotlar konusunda karşılaştığı haksızlığı Osaka’da ifade etti. Türkiye’ye teklif verilmesi durumunda Patriotlar’ı almak istediğimizi tekrar söyledim.”

Basın toplantısında ele alınan diğer konular

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’de oluşturulan güvenli bölgeye iki milyon mülteciyi yerleştirmeyi düşündüklerini söyledi. Trump da Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’ye mülteciler konusunda daha fazla maddi destek vermesi gerektiğini vurguladı:

“Avrupa’nın da Suriyeliler’in maliyetini karşılaması lazım. 40 milyar dolar harcamış, Avrupa’nın da buna yardım etmesi lazım. Avrupa için çok zor bir durum olur, Türkiye’de 4 milyondan fazla sığınmacı var. Avrupa’yla bu konuyu konuştum ve yardım etmeleri gerektiğini söyledim.” 

Temsilciler Meclisi’nin Ermeni Soykırımı’nı tanıyan 29 Ekim’deki kararına da değinen Erdoğan, “104 yıl önce savaş sırasında yaşanmış bir meselede karar vericiler siyasetçiler değil tarihçiler olmalıdır. Türkiye diyalogdan ve özgür tartışmadan yanadır. Ermeni tarafına ortak tarihi komisyon kurulması teklifimiz hâlâ geçerli. Silahlı kuvvetlerimizin arşivlerinde 1 milyondan fazla belge mevcut” dedi.

Görüşmede, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması konusu da gündeme geldi. Erdoğan ayrıca, Trump’ın kendisine yolladığı ve diplomatik nezakete sığmayan ifadeler içeren mektubun da Amerikan tarafına iade edildiğini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.