Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

SGK kayıtlarındaki kısıtlılık kalkınca, Selçuk Mızraklı’nın tutuklanmasına yol açan itirafçının yalan söylediği ortaya çıktı

İçişleri Bakanlığı kararıyla görevden alınarak yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı‘nın tutuklanmasına yol açan itirafçının beyanlarının, dosyadaki kısıtlılık karanının kalkması ve SGK kayıtlarının incelenmesi sonucu gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı.

Mızraklı’nın özel hastanede çalışırken bir PKK’lıyı ameliyat ettiğini ve kendisinin de o dönemde hastanede çalıştığını söyleyen itirafçı H.B.A.‘nın SGK kayıtları, iddia ettiği olayın gerçekleştiği tarihte hastanede çalışmadığını ortaya koydu. Mızraklı’nın avukatı Zülal Erdoğan, “İtirafçı sözkonusu beyanında olay tarihi için, ‘2012’nin sonu ya da 2013’ün başı’ diyor. SGK kayıtlarında ise, itirafçının 15 Eylül 2011’de sözü edilen hastanede çalışmaya başladığı, 2 Mart 2012’de hastane ile ilişiğinin kesildiği görülüyor” dedi.

Önce görevden alınan, daha sonra da 22 Ekim tarihinde tutuklanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı hakkında hazırlanan iddianame 5 Kasım’da Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Mızraklı hakkında 2017 yılında açılan ve 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuksuz olarak yargılandığı dava ile fiili bağlantıları olduğu gerekçesiyle dosyanın birleştirilmesini talep etmişti. 9. Ağır Ceza Mahkemesi bu talebi kabul edince dosyadaki kısıtlama kararı da kaldırıldı.

Kısıtlamanın kaldırılmasının ardından Mızraklı’nın avukatları dosyayı incelerken, soruşturma savcısının SGK’dan Mızraklı’nın tutuklanmasına beyanları sebep gösterilen itirafçı H.B.A.’nın kayıtlarını istediğini gördü. Avukatların incelemesi sonucu, SGK kayıtlarındaki tarihler ile itirafçının iddianameye yansıyan ifadelerinin birbiriyle örtüşmediği ortaya çıktı.

Mızraklı’nın özel bir hastanede çalışırken bir PKK’lıyı ameliyat ettiğini öne süren itirafçı H.B.A. iddianameye yansıyan ifadesinde şöyle demişti: “Diyarbakır Dağkapı meydanındaki özel bir hastanede anestezi teknikeri olarak çalıştığımda Mızraklı’yı tanıyordum. 2012 yılının sonu veya 2013 yılının ilk ayları olarak hatırladığım bir günde sabah mesaiye gittiğimde, yoğun bakımda bir hastanın olduğunu gördüm. Diyarbakır ili kırsal alanında gece geç saatlerinde getirilen kişinin bağırsak düğümlenmesi şikayetiyle acil ameliyatının yapıldığını ve daha sonradan bu ameliyatı Mızraklı’nın gerçekleştirdiğini öğrendim.”

Dosyadaki SGK kayıtlarında ise itirafçı H.B.A.’nın 15 Eylül 2011’de sözü edilen hastanede çalışmaya başladığı, 2 Mart 2012’de ise hastane ile ilişiğinin kesildiği bilgisi yer aldı. Mızraklı’nın avukatı Zülal Erdoğan, sözkonusu SGK kayıtlarını kısıtlılık kararı kalktıktan sonra gördüklerini belirterek, “Dosyada gizlilik kararının kalkmasının ardından ulaştığımız bilgi, itirafçı H.B.A.’nın iddiaların ne denli kurgusal olduğunun göstergesidir. Mahkemeye yeniden tutukluğa itiraz dilekçesi verdik ve bu gerçeği yansıtmayan iddiaları da belirttik” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.